POČEO NOVI LOV NA NACISTIČKO BLAGO! Sa karte sa lokacijama na kojima je sakriveno skinuta oznaka tajnosti

Ogorčeni stanovnici apelovali su na lovce na blago da se drže podalje nakon što su se spustili u holandsko selo Omeren u potrazi za bogatstvom potencijalno milionske vrijednosti, koje su navodno sakrili nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata.

Lov je pokrenula stara karta za koju se vjeruje da otkriva gdje su njemački vojnici možda zakopali kutije sa streljivom pune opljačkanih dijamanata, rubina, zlata i srebra. Rukom nacrtan dijagram s crvenim X-om koji označava to mjesto dio je spisa slučaja koji je holandski nacionalni arhiv objavio tek nedavno.

Kada su dokumenti objavljeni na kraju 75-godišnjeg razdoblja povjerljivosti, mapa s koje je skinuta oznaka tajnosti jasno je pokazala da je Omeren, u istočnoj pokrajini Gelderland, mjesto gdje se činilo da leži blago.

Selo i njegov crveni X nalazili su se u blizini savezničke linije fronta tokom operacije Market Garden 1944. godine, odvažnog pokušaja stvaranja kopnene rute u sjevernu Nemačku.

Sada, širom Omerena postoje dokazi o neovlaštenim iskopavanjima.

Odbačena poljoprivredna oprema koja je vjerovatno aktivirala detektore metala razbacana je oko svježe iskopanih kratera, izmjerenih izvan poljoprivrednog zemljišta i šuma.

“Doselio sam se ovamo zbog mira i tišine”, rekao je Sander, koji je šetao svog psa Boufa. “Sada cijeli svijet zna za nas.”

Ljudi su mu kucali na vrata tražeći putanju do skrivenog blaga. Čak je vidio i grupu mladih kako kopaju.

Dokumenti u arhivu uključuju svjedočenje njemačkog vojnika, koji je rekao da je banku u gradu Arnhemu, 40 km od Omerena, pogodila bomba u avgustu 1944., rasuvši sadržaj trezora, nakit, kovanice, dragocjenosti, drago kamenje i zlatne satove.

Tri ili četiri njemačka vojnika stavila su u džepove šta su mogla, rekao je i stavila svoje blago u kutije za municiju i pakete hljeba – najsigurnije kontejnere koje su imali pri ruci.

Kasnije, u posljednjim nedjeljama rata, njemački osvajači su se povlačili, a vojnici su očigledno odlučili da zakopaju blago.

Nakon rata holandski institut koji je bio osnovan za pronalaženje imovine koju su izvlastili nacisti naišao je na priču o mladom njemačkom padobrancu, identifikovanom kao Helmut Sonder. Dao je iskaz i skicirao sada već dobro pregledanu kartu.

Smatra se da je potencijalno blago toliko vrijedno da je holandska država nekoliko puta pokušala da iskopa blago prije nego što je karta objavljena, prenosi BBC.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti