OVAKO SE RADILO ZA VRIJEME DRUGA TITA: 90 km pruge za 6 mjeseci, 380 km autoputa za tri godine!

Za vrijeme SFRJ održano je nekoliko stotina akcija i postojalo je 20.000 lokalnih gradilišta

Omladinske akcije započete su još 1941. najprije kroz prikupljnje oružja i municije za predstojeće bitke, a zatim i obuće i odjeće za borce. U ratnim danima formirana je i Prva omladinska udarna poljoprivredna brigada, koja je tokom tri mjeseca požnjela 120 vagona žita i isto toliko voća i povrća.

Poslije rata krenulo se u izgradnju fabrika, kanala, elektrana. Godine 1946. od maja do novembra održana je prva savezna radna akcija, izgradnja pruge Brčko-Banovići. U njoj je učestvovalo 62.268 omladinaca i omladinki odnosno 283 radne brigade. Za svega šest mjeseci, Titovi omladinci izgradili su 90 kilometara pruge, probili tri tunela ukupne dužine 600 metara, uključujući i tunel Majevica, dužine 394 metra. Dvije godine kasnije, 1948. godine započela je era velikih radnih akcija.

– Izgrađeno je 16 pruga, ukupne dužine 560 kilometara, među kojima su najpoznatije Brčko-Banovići (90 km), Bosanski Šamac-Sarajevo (242), Doboj-Banja Luka (90) – ističe dr Slobodan Ristanović, koji je tri ljeta uzastpono gradio Novi Beograd.

Najveći podvig je izgradnja autoputa ‘Bratstvo i jedinstvo’, u ukupnoj dužini od 1.066 kilometara.

– Učestvovalo je ukupno oko dva miliona omladinaca i omladinki koji su 50-tih godina dobrovoljno dali 135 miliona radnih dana. Objekti su rekordno brzo građeni. Recimo 380 km autoputa Beograd-Zagreb napravljeno je za nepune tri godine – dodaje Ristanović.

Omladinske akcije trajale su u manjem ili većem obimu sve do 1990. kada su odbačene lopate i bratstvo i jedinstvo, oglasile se puške i omladina je zapjevala neke druge pjesme.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti