OTCJEPLJENJE? Ova dio Amerike će održati referendum u novembru, razočarani su odnosom Washingtona prema njima

Ovo nije prvi put da se pokreće pitanje statusa teritorije.

puerto

Predsjednica Vlade Portorika Wanda Vázquez Garced potpisala je zakon o održavanju referenduma 3. novembra 2020. godine na kojem će se riješiti pitanje pridruživanja SAD u svojstvu 51 države.

SAD nisu u obavezi da prihvate rezultate referenduma.

Ovo nije prvi put da Portoriko pokreće pitanje statusa teritorije.

U novembru 2012. godine na referendumu koji je trebao da odredi politički status Portorika, ulazak u sastav SAD podržalo je 65 odsto izašlih birača, dok je 31 odsto bilo za davanje arhipelagu statusa pridružene države u savezu sa SAD. Samo 4 odsto je podržalo punu nezavisnost teritorije. Međutim, pitanje pridruživanja SAD nije podržao Kongres.

Stanovnici Portorika su posljednjih godina sve više i više razočarani odnosom Washingtona prema njima, pogotovo nakon uragana Maria koji je 2017. godine uništio ovu ostrvsku državicu i izazvao veliku humanitarnu krizu.

Portoriko je otkrio Kristifor Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine i tako je postao dio španskih prekomorskih posjeda.

Amerika je 10. decembra 1898. godine anektirala Portoriko. To je bila posljedica špansko-američkog rata.

Donošenjem Jonesovog akta (1917) Portoriko ponovo dobija pravo na unutrašnju samoupravu, koja se 1948. godine još proširuje. Ostrvo dobija komonveltski status 25. jula 1952.

U glasanjima 1967., 1993. i 1998. godine Portorikanci su se izjasnili protiv nezavisnosti i za nastavak povezanosti sa SAD.

Izvor: srbijadanas.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti