Ostrvo koje se smije posjetiti samo jedan dan u godini

Na ovom ostrvu u udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva je nakon epidemije kuge u XIX vijeku vrijeme potpuno stalo.

ostrvo2

Manje poznato, nenaseljeno ostrvo nalazi se u Orknijskom arhipelagu, sjeverno od kopna Škotske i predstavlja zaboravljeno mjesto hodočašća i rituala, folklora i duhova.

Do ovog ostrva se ne može doći 364 dana u godini, ali je uzbudljivo jer se nalazi nadohvat ruke, samo 500 metara od Mainlanda, ostrva s kojeg se kreće na putovanje do Eynhallowa. Nema trajekta koji bi vozili do Eynhallowa, pa je putovanje koje svakog ljeta organizuje Društvo za kulturno naslijeđe Orkni jedina šansa da se dođe do ostrva. Čak i da imate sopstveni brod, struje su ovdje veoma jake uslijed čega je dolazak na Eynhallow veoma rizičan.

Ovdje je vrijeme stalo. Ostrvo Eynhallow obavijaju brojne misterije.

Stanovnici Orknija odrastaju slušajući priče o duhovima ostrva. Prema legendi, ostrvo su začarali zli, skandinavski duhovi koji pretvaraju u vazduh svakog ko pokuša da kroči ovdje.

Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji mijenjaju oblik i dolaze na kopno samo ljeti. Ovi mitovi su pomogli da ostrvo postane enigma. U Sagi o Orkniju, istorijskom spisu iz XIII vijeka o arhipelagu, Eynhallow se samo usput pominje. Dok mnoga ostrva arhipelaga Orkni imaju svoj početak, pravo porijeklo Eynhallowa skoro je u potpunosti nestalo. Lokalni stanovnici kažu da ostrvo postoji između svjetova – u geografskom i istorijskom smislu – i u tome ima mnogo istine.

Nakon epidemije kuge 1851. godine, porodice koje su živjele na Eynhallowu su pobjegle. Kako bi očistio zemlju i osigurao da se niko ne vrati, gospodar je skinuo krovove sa svih kuća svojih podanika. Ostrvo je od tada nenaseljeno. Na ostrvu postoji drevni kameni manastir, ali i prahistorijski lokaliteti, poput humki i zidova iz kamenog doba.

Eynhallow se prevodi kao Sveto ostrvo ili Eyin Helga.

Otkako je napušteno, ostrvo je postalo dom mnogih morskih ptica, litice su pune gnijezda arktičkih čigri i galebova. Na ovom mjestu okruženom vodom i opkoljenom strujama, život je ipak pronašao svoj put.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti