Oprezno! OVIH 10 ozbiljnih simptoma ne smijete ignorisati!

Jedan od najmoćnijih alata za prosuđivanje koji posjedujete jest vaš osjećaj da se radi o opasnoj situaciji. Uvijek je bolje pogriješiti jednom ili dvaput i krivo (se) alarmirati, nego samo jednom napraviti fatalnu grešku i ne otići u hitnu kad je u pitanju život ili smrt.

glavobolja

Donosimo 10 sigurnih razloga da se obratite doktorima.

1. Bol u prsima

Ukoliko u prsima osjećate bol ili pritisak koji traje više od dvije minute, ili nestane pa se vrati, vrijeme je se obratite doktoru.

2. Kratak dah

Ukoliko se dogodi iznenada i onemogućava vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, neka vas neko odveze do ambulante hitne pomoći.

Odite kod doktora u slučaju da imate težak problem s disanjem ili uz njega osjećate mučninu, bol u prsima ili osjećate da gubite svijest.

3. Iznenadne poteškoće s vidom

Idite u hitnu ako vam se iznenada zamuti vid, imate duple slike ili privremeni gubitak vida. To može biti znak moždanog udara ili drugog ozbiljnog stanja.

Potražite pomoć doktora ako iznenadne probleme s vidom prati teška glavobolja, mučnina ili povraćanje, obamrlost, slabost, vrtoglavica, zbunjenost ili poteškoće u razgovoru. Osjećate li jake bolove ili iritacije u očima, što je prije moguće potražite hitnu pomoć.

4. Povraćanje

Ukoliko u sadržaju koji povratite ima krvi ili povraćanje prate simptomi poput snažne glavobolje ili bolovi u području abdomena, zbunjenost, ubrzano disanje i ubrzani rad srca – odmah posjetite doktora.

5. Ozljeda glave

Potražite doktorsku pomoć ukoliko nakon udarca izgubite svijest, imate napad, glavobolju koja ne popušta, pojavi li se mučnina ili povraćanje koje ne prolazi, nerazgovjetan govor ili se pojavi zbunjenost, slabost i poteškoće s koordinacijom pokreta.

6. Bol u trbušnoj šupljini

Ukoliko traje duže od 30 minuta, a pojavi se odjednom i vrlo je intenzivna – potražite doktora. Ukoliko bol ne popušta, a prati je povraćanje, može se raditi o upali slijepog crijeva što zahtijeva brzu reakciju.

7. Bol i naticanje testisa

To može biti uzrokovano ozljedom ili infekcijom, ali može biti i znak ozbiljnih problema u trbušnoj šupljini.

Odmah potražite pomoć ako je bol jaka ili se pojavi naglo, pritom osjećate mučninu, povraćate, imate groznicu ili možete napipati kvržicu u skrotumu. Isto vrijedi i ako osjećate bolove sat vremena nakon ozljede ili je vaš skrotum crven ili natečen.

Zbog visoke temperature ne treba odmah paničiti, ali ove znakove ne smijete zanemariti

8. Visoka temperatura

Ukoliko dijete mlađe od 3 mjeseca ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijevih, doktor bi ga trebao odmah pregledati. Isto treba postupiti s djetetom starosti od 3 mjeseca do 3 godine ako je u pitanju temperatura viša od 39 stepeni te kod odrasle osobe pri temperaturi 40 stepeni i višoj.

9. Zbunjenost i poteškoće s govorom

Ovo su dva najčešća simptoma moždanog udara. Ne prepuštajte ništa sudbini, odmah potražite doktora.

Ukoliko je u pitanju moždani udar, rezultati liječenja i trajanje oporavka ovisit će o tome koliko brzo nakon udara ste primili pomoć. Drugi simptomi moždanog udara su poteškoće s hodanjem ili ravnotežom, snažna glavobolja, spuštena jedna strana lica, utrnulost ili opšta slabost jedne strane tijela.

10. Vaginalno krvarenje tokom trudnoće

Ne mora uvijek biti simptom nekog ozbiljnog stanja, naročito ako se radi o nekoliko kapljica krvi u prvom tromjesečju, ali ipak biste trebali obavijestiti doktora o svom stanju.

Izvor: ordinacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti