ODMAH U OFANZIVU: Biden donosi 17 mjera kojima briše Trumpove zakone

Novi američki predsjednik Joeph Biden će odmah po stupanju na dužnost, donijeti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mjere njegovog prethodnika.

To se prvenstveno odnosi na vraćanje SAD Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su njegovi savjetnici

Kako je najavljeno, imunolog Anthony Fauci će u ime SAD govoriti na sastanku SZO.

Da bi se ograničilo širenje virusa, koji je već odnio 400.000 života, Biden će sutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Biden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usljed pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrijavanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mjesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Biden će takođe razmotriti niz mjera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlaštenje koje je Donald Trump dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Po pitanju migracione politike, Biden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trumpa čiji je mandat obilježila borba protiv ilegalne imigracije.

Biden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mjera je bila “ukorijenjena u ksenofobiji i vjerskom neprijateljstvu”, izjavio je Jake Sullivan, budući savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Novi predsjednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Biden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kao djeca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da riješe svoj status.

Reforma takođe predviđa dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras, odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je riječ o borbi protiv rasne nejednakosti, Biden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procjene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Susan Rice, buduća direktorka Savjeta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mjere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsjednika SAD, rekli su Bidenovi savjetnici.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti