Od danas: Ulica Srđana Aleksića u Beogradu

Tri godine nakon pokretanja inicijative da jedna od ulica u Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ubijen dok je branio prijatelja, u Novom Beogradu danas je otkrivena tabla sa imenom Ulice Srđana Aleksića

srdjan1

Ploču su zajedno otkrili gradski menadžer Goran Vesić i autorica dokumentarnog filma “Srđo” Sanja Dragićević – Babić. Činu otkrivanja table prisustvovali su i predstavnici porodice Srđana Aleksića.

srdjan3

“Djelo koje je Srđan uradio je veliko i po omojoj ocjeni ima univerzalnu i opšteljudsku vrijednost zbog toga što je pokazao ili manifestovao na nabolji način ono što mi zovemo čojstvo ili junaštvo. On je dao život za čovjeka, nije ni za Srbina, ni za muslimana, ni za jednu vjeru ni za jednu partiju, on je dao život za mir i za slobodu, za bratstvo među narodima i bio preteča, nadamo se, jednog novog, humanijeg društva koje neće plivati u krvi, mržnji i osveti, kao što pliva već dva vijeka. Po tome, on će ući u veliku istoriju i dobro je što mu svijet, a posebno slobodarski svijet, posvećuje veliku pažnju i mislim da će doći vrijeme da pred zgradom UN-a osvane njegova bista kao simbol novog društva, bratstva i nove sreće koja će značiti nešto drugo nego što su značila dva vijeka do sada“, kazao je za Anadolu Agency Srđanov deda Miloš Aleksić.

Srđan Aleksić je život izgubio 1993. godine braneći komšiju Alena Glavovića od četvorice vojnika tadašnje Vojske Republike Srpske (VRS). Srđan je tom prilikom pretučen, a nekoliko dana nakon toga preminuo je od povreda zadobijenih batinanjem. Glavović se spasio i otišao u inostranstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti