Njihovo postojanje je nekada bilo tajna: 10 gradova čije misterije još uvijek nisu razriješene (FOTO)

Njihovo postojanje je dugo bila dobro čuvana tajna, a danas većinu ovih gradova možete posjetiti kao turisti. Ipak, još uvek nisu razriješene sve njihove misterije …

Postoje gradovi koji se ne mogu naći na mapama. U neke od njih se ne može ući, neki su bili izgubljeni vijekovima, a neki kriju opasne misterije. Ove slijepe tačke već dugo intrigiraju istraživače, potpiruju teorije zavjere i izazivaju osjećaj nelagodnosti zbog nepoznatog.

Šta može biti intrigantnije od lokacije kojoj ne možete da pristupite? Iako su mnoga od ovih mjesta danas otvorena za širu javnost, neke tajne su i dalje duboko zakopane, piše Travel Magazine.

U nastavku saznajte koji su to najpoznatiji tajni gradovi svijeta.

ČERNOBIL-2, UKRAJINA

Zamislite da se vozite seoskim putem u sjevernoj Ukrajini i ugledate džinovsku antenu koja se nadvija nad šumom u daljini. Danas svjetski poznata ‘Duga’, sa 700 m dužine i 150 m visine, za lokalno stanovništvo je ranije predstavljala samo metalni predmet čudnog izgleda. Smješten u blizini nesretne nuklearne elektrane u Černobilu, ogroman protivraketni radar služio je tajnom naselju poznatom kao Černobil-2. Radar je svojevremeno dobio nadimak ‘Ruski djetlić’ zbog karakteričnih zvukova koje su hvatali predajnici sa Zapada. Međutim, njegova prava svrha i dalje ostaje obavijena velom tajne. Na sovjetskim mapama tajno naselje je prikazano kao dječiji ljetnji kamp.

OAK RIDGE, TENNESSEE (SAD)

Smješten u mirnom, jugoistočnom dijelu zemlje, Oak Ridge izgleda kao bilo koji mali grad. Osim što je u pitanju jedno od mjesta odgovornih za stvaranje oružja za masovno uništenje. Davne 1942. godine, dok je bijesnio Drugi svjetski rat, američka vlada je odlučila da stvori grad za razvoj atomske bombe. Brzo je došla do zemljišta u mirnoj dolini, u blizini rijeke Clinch. Tu je izgrađen čitav novi grad, za potrebe projekta Manhattan, strogo povjerljivog nuklearnog programa. Život u Oak Ridgeu je bio nalik životu u bilo kom drugom malom američkom gradu, osim što su stanovnici odlazili u fabrike koje su proizvodile obogaćeni uranijum. Ovaj grad nije zvanično postojao za širu javnost. Međutim, i lokalno stanovništvo je otkrilo pravu svrhu svog rada tek nakon što je bomba ‘Mali dječak’ bačena na Hiroshimu 1945. godine. Danas možete saznati više o istoriji grada i njegovoj ulozi u projektu Manhattan u Istorijskom centru Y-12.

WINSDORF, NJEMAČKA

Usamljeni kip Lenjina sablasno stoji usred Winsdorfa. Danas je ovo napušteni grad prepun propalih zgrada u kojima se samo čuje zvuk vjetra kako huji kroz prazne hodnike. Nazvan ‘Mala Moskva’, ovaj grad na svega 20 km od Berlina bio je pun života prije nekoliko decenija. Poslije Drugog svjetskog rata, Winsdorf je postao najveći vojni sovjetski kamp izvan komunističke imperije. Ovdje je dominirao ruski jezik, vozovi su redovno saobraćali do ruske prijestonice, a grad je bio zabranjen za njemačko stanovništvo Istočne Njemačke. Zbog tajnovitog statusa i ograničenog pristupa bio je poznat i kao ‘Zabranjeni grad’. Nakon što su ga sovjetske trupe napustile 1994. godine, Winsdorf je postao grad duhova u kome je vrijeme stalo.

PETRA, JORDAN

Postoje tajni gradovi koje su gradile vlade, ali postoje i naselja koja su vijekovima bila izgubljena, a zatim slučajno ponovo otkrivena. Petra je upravo takvo mjesto. Njena priča ima avanturistički duh. Lokalni beduin je 1812. godine vodio švicarskog pustolova Johana Ludwiga Burkhardta do misterioznih ruševina davno prohujale nabatejske civilizacije. Od tada, veličanstvena Petra, od crvenkastog kamena, privukla je milione putnika. Na površini od gotovo 500 kvadratnih kilometara, bivša prijestonica Nabatejaca predstavlja zadivljujući kompleks uskih prolaza kroz klisure, veličanstvenih građevina, kamenih stepenica, grobnica i panoramskih pogleda koji oduzimaju dah.

PROJEKAT ‘RIZE’, DONJA ŠLEZIJA, POLJSKA

Nije sve onako kako se čini u poljskoj provinciji Donja Šlezija. Ovdje se nalazi veličanstveni zamak Ksjonž (Książ). Iako je sama palata spektakularna, naježićete se od onoga šta je ispod nje. Dvorac je jedna od tačaka Projekta Rize (Riese). U pitanju je tajni nacistički program za izgradnju mreže ogromnih podzemnih tunela upotrebom prisilnog rada zatvorenika koncentracionih logora i ratnih zarobljenika u lokalnim planinama. Nagađalo se i da će zamak postati mjesto Hitlerovog štaba. Prava svrha projekta ostaje nepoznata do danas, a nacisti su uništili svu dokumentaciju pri kraju Drugog svjetskog rata. Ukupno postoji sedam podzemnih građevina koje se mogu pohvaliti ogromnim podzemnim halama, raznim oknima, propalim vojnim objektima i mnoštvom skrivenih prostorija. Prema lokalnoj legendi, nacistički voz prepun zlata i dragocjenosti je zaplijenjen u Vroclavu i blago je zakopano negdje u lokalnim planinama. Mnogi su pokušavali da ga nađu i iskopaju, trošeći ogroman novac na to, ali do danas ništa nije pronađeno.

SASSO SAN GOTTARDO, ŠVICARSKA

Kada razmišljamo o švicarskim Alpima, često zamišljamo veličanstvene vrhove planina i umirujuće panorame. Međutim, bajkovite planine su ujedno i sjajan način da se nešto sakrije. Tako je gotovo 60 godina Sasso San Gottardo, džinovski podzemni grad-tvrđava, čuvan u tajnosti. Izgradili su ga Švicarci tokom Drugog svjetskog rata kako bi se obezbjedila sigurna lokacija u slučaju invazije. Sa mrežom tunela, bunkerima, smještajem za garnizone, bolnicom i balističkim naoružanjem, tvrđava je jedinstveno iskustvo smješteno doslovce u srcu planine. Danas se može posjetiti u okviru multimedijalne ture koja obuhvata istoriju tvrđave i održivu budućnost Švicarske. Uživanje u alpskim panoramama je i ovdje zagarantovano, sa otvorenih prostora bunkera.

LOS ALAMOS, NOVI MEKSIKO (SAD)

Ulazak kroz dobro čuvanu kapiju, zabrana svih kontakata sa spoljnim svijetom, kodna imena za sve, čak i za novorođene bebe. Ovako je izgledao Los Alamos 1943. godine, centralni mozak projekta Manhattan. To je bio tajni grad koji je okupio najbolje svjetske naučnike i inžinjere u cilju stvaranja atomske bombe. Sav posao se obavljao u objektu jednostavno nazvanom Projekat Y, što je danas Nacionalna laboratorija Los Alamos. Upravo tu je tim naučnika, na čelu sa Robertom Openheimerom, stvorio do tada nezamislivo oružje za uništenje.

KAMP WACK, GRENLAND

Bilo je to 1960. godine kada je inžinjerski korpus američke vojske započeo iskopavanje onoga što će postati Kamp Wack (Camp Century) – tajni grad sakriven ispod ledene ploče Grenlanda. Smješten u zaleđenoj divljini 200 km od obale, podzemni kompleks je zvanično predstavljen danskoj vladi (koja je upravljala Grenlandom) kao arktički istraživački centar. Međutim, ovo je zapravo bio poligon za projekat Ledeni crv (Iceworm). Plan, u vrijeme Hladnog rata, je bio da se stvori postrojenje za lansiranje 600 nuklearnih projektila u blizini Sovjetskog Saveza. Tajni podzemni grad smještao je više od 200 vojnika, a mogao se pohvaliti i nekim urbanim objektima, poput bioskopa, bolnice, prodavnice i kapele. Plan je na kraju propao zbog nestabilnog karaktera ledenih formacija i objekat je napušten 1967. godine.

GRAD 404, KINA

Grad 404 je bio dio kineskog nuklearnog programa. Tajna za spoljašnji svijet, 404 je stvoren 1958. godine sa ciljem razvijanja nuklearne bombe. Udaljena lokacija u pustinji Gobi savršeno je odgovarala statusu grada sa ograničenim pristupom. U jeku Hladnog rata, ovo je bio dom za gotovo 100.000 ljudi, uglavnom nuklearnih naučnika, tehničara, ljekara i drugih profesionalaca potrebnih za fabrički rad. Danas nije ostalo ništa od nekadašnje nuklearne slave. Tokom 2007. godine većina mještana se preselila u najbliži grad (Jiayuguan), ostavljajući za sobom prašnjavi grad duhova usred pustinje.

OZJORSK, RUSIJA

Postoji grad na planeti u kojem gotovo da možete čuti zvuk kliktanja Gajgerovog brojača gdje god da krenete. I za razliku od napuštenog Pripjata, pored černobilske elektrane, ovde ljudi i dalje žive, vole i umiru. Dobrodošli u Ozjorsk, ranije poznat kao Grad 40, a još poznatiji kao najkontaminiranije mjesto na svijetu. Tajni grad u Sovjetskom Savezu, još uvijek grad sa ograničenim pristupom u modernoj ruskoj državi, Ozjorsk sigurno nije mali grad iz snova. Njegovo jezero je toksično, a priroda mu je uništena radioaktivnim zagađenjem. Njegovi stanovnici udišu kontaminirani vazduh pun nuklearnih čestica iz lokalnog postrojenja Majak, jednog od najvećih reaktora u Rusiji. Smatra se da je ovdje izlaganje zračenju pet puta veće nego u Černobilu. Ovo definitivno nije mjesto gdje biste poželjeli da se zadržite duže nego što je potrebno.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti