Njemački gradić gdje stanarina košta manje od 1 €, specifični uslovi da biste se doselili

Mjesto Fuggerei je napravio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim nasljednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habsburzima.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jakob je bio posvećen činjenju dobrih djela. Uz pomoć svog brata Jakob je finansirao izgradnju Fuggereia sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine. Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smještajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fuggerei je domom zvao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 euro centi. Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora ispunjavati neke uslove.

Ako želi da joj Fuggerei bude dom, osoba treba: biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati preko 60 godina, živjeti najmanje 2 godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja ali bez duga.

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvijek turistički obilazak. Mjesto godišnje posjeti oko 200.000 turista, a zanimljiva istorija, kao i socijalna komponenta doprinose zanimanju za ovo neobično njemačko mjesto.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti