Neočekivani snimak umirućeg mozga otkrio naučnicima šta je pacijent “vidio” neposredno pred smrt

Da li nam slike iz života zaista “prolaze pred očima”?

Dok su osamdesetsedmogodišnjem pacijentu oboljelom od epilpsije mjerili moždane talase, tim naučnika je bio iznenađen situacijom. Pacijent je tokom pregleda doživio smrtonosan srčani udar koji je doveo do neočekivanog snimka umirućeg mozga.

Otkriveno je da su 30 sekundi pred i poslije srčanog udara moždani talasi pacijenta pratili istu šemu kao kada sanjamo ili se prisjećamo uspomena.

Ovakva vrsta moždane aktivnosti ukazuje da se fenomen “prolaska života pred očima” zaista dešava u posljednjim trenucima, navodi tim u studiji objavljenoj u naučnoj publikaciji Frontiers in Aging Neuroscience.

Doktor Ajmal Zemmar, koautor studije, rekao je za BBC da je kanadski tim iz Vancouvera slučajno došao do ovakvog otkrića.

“Ovo se desilo potpuno slučajno. Nismo planirali da izvedemo ovakav eksperiment”, naveo je Zemmar.

Da li njihov nalaz znači da će svako od nas vidjeti neke drage uspomene i ljude prije nego što umremo, Zemmar dodaje da je to nemoguće sa sigurnošću reći.

“Ako bih morao da uđem u domen filozofije, spekulisao bih da ukoliko mozak zaista doživljava ovako nešto, onda bi se vjerovatno prisjećao lijepih, a ne ružnih trenutaka”, istakao je kanadski doktor, dodajući da od čovjeka do čovjeka zavisi šta bi čiji mozak izdvojio kao upečatljive trenutke.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti