Nedaleko od Rima pronađeni ostaci antičkog džina iz 3. vijeka

Najstariji kompletni skelet osobe sa gigantizmom otkriven je u blizini Rima

Visok 202 cm, ovaj čovjek je za III vijek bio džin, s obzirom da je prosečna visina muškarca tada bila 167 cm. Za razliku od tog vremena, današnji najviši čovjek na svijetu ima 251 cm visine.

Pronalaženje ovakvih skeleta je rijetkost, jer je i sam gigantizam ekstremno rijedak – danas pogađa oko tri osobe od milion. Stanje počinje da se ispoljava u djetinjstvu, a nastaje zbog prekomjernog lučenja hormona rasta.

Dva parcijalna skeleta, jedan iz Poljske i drugi iz Egipta, ranije su bili identifikovani kao vjerovatni primjeri gigantizma, ali ovaj rimski je prvi jasan primjer poremećaja u antičkoj prošlosti, kaže vođa studije Simona Minoci, paleontolog sa Univerziteta u Pizi.

SKLAPANJE DŽINA

Neobični skelet pronađen je još 1991. godine tokom iskopavanja nekropole u Fideni. Još tada je primjećeno da je grob ovog muškarca bio neuobičajeno veliki. Tek tokom kasnijih antropoloških ispitivanja, međutim, otkriveno je i da su same kosti skeleta neobične. Tada su poslate Simoni Minoci i njenom timu na dalju analizu.

Da bi potvrdili da li skelet ima gigantizam, tim je ispitao kosti i pronašao dokaze oštećenja lobanje koji se javljaju kod tumora hipofize. To ometa funkcionisanje hipofize i izaziva hiperprodukciju hormona rasta.

Druga otkrića, kao što su nesrazmjerno veliki udovi i dokaz da su kosti nastavile da rastu čak i u odraslom dobu, podržala su dijagnozu gigantizma, stoji u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Rana smrt – osoba je najvjerovatnije imala između 16 i 20 godina – takođe ukazuje na isto stanje, koje je povezano i sa kardiovaskularnim oboljenjima i respiratornim problemima, kaže Minoci.

ULOGA U DRUŠTVU

Šarlot Roberts, bioarheolog na Univerzitetu u Daramu, kaže da je ova dijagnoza prilično ubjedljiva, ali da bi ipak trebalo proširiti ugao posmatranja.

“Ne možete se zaustaviti samo na bolesti, već morate ispitati širi kontekst funkcionisanja te osobe u društvu. Veliko pitanje je i da li je ona bila tretirana drugačije”, kaže Roberts.

Predmeti koji su sahranjeni zajedno sa tijelom, na primjer, mogu da pruže uvid u društvenu ulogu osobe i način na koji se zajednica odnosila prema njoj.

Ali rimski džin je pronađen bez ikakvih pogrebnih artefakta, kaže vođa studije Minoci. Ona dodaje da je način sahranjivanja potpuno uobičajen za to doba, što sugeriše da je muškarac bio uključen u normalne društvene tokove.

“Ne znamo ništa o ulozi ovog džina u Rimu”, kaže ona. Jedino što bi moglo da pruži nagovještaj o tome kako su Rimljani doživljavali svoje visoke sunarodnike jeste poznata činjenica da je imperator Maksimin Tračanin, koji je živio u II vijeku, u spisima bio oslovljavan kao ‘čovjek planina’.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti