NE MORAM JA NIŠTA: Evo zbog čega Pavle Vuisić pred Titom nije htio da nosi SVEČANO ODIJELO!

Ova neobična priča odigrala se jednog vrelog avgustovskog dana u Beogradu 1969. godine. Njeni akteri su bili proslavljena legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta Pavle Vuisić i maršal i doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito

pavle1

Njegove kultne uloge i brilijantna gluma svima su ostale u sjećanju. Pavle Vuisić je bio glumac specifičnog senzibiliteta i nesvakidašnjeg humora, iza njega su ostale anegdote koje se i danas prepričavaju. Kao na primjer, ona o tome kako je Paja upoznao Tita. Nekoliko mjeseci prije premijere jugoslovenskog  ratnog spektakla “Bitka na Neretvi” na Belom dvoru organizovana je posebna projekcija “samo za oči” maršala. Bilo je predviđeno da Tito upozna ekipu koja je radila na filmu, pa su da prisustvuju pozvani svi –  od šminkera do kompletne glumačke postave sa izuzetkom Orsona Wellesa koji je bio opravdano odsutan.

Poziv se, naravno, odnosio i na Pavla Vuisića, koji je u filmu igrao šofera Jordana. I tako se dogodilo da dva uniformisana oficira pokupe slavnog glumca sa njegovog splava na Savi i odvedu pred kapije dvora na Dedinju gdje su ga dočekale djevojke čiji je zadatak bio da Paju odvedu do garderobe i daju mu lijepo, svečano odijelo predviđeno za prijem kod Tita. Obučen u svoju “alasku uniformu” – bermude, raskopčana prugasta košulja, papuče izblijedjele od pijeska, Pavle Vuisić nije imao ni najmanju namjeru da obuče “pingvinski kostim”.

“Ja ne moram ništa! Možda vi da ga probate, a da se ja vratim na Adu”, kažu da je vikao dok su se probijali do garderobe.

pavle2
Neprijatna situacija je potrajala. Paja nije odustajao i činilo se da nije bilo te sile koja bi ga natjerala da se predomisli i ipak “uparadi”. Galama je bila tolika da ju je, hodajući ka dvorani, čuo i sam Tito. Zaobilazeći svoju pratnju maršal je sam otišao do garderobe i otvorio vrata. Svi su zaćutali.

“Druže, jesu li vaši šoferi nosili odijela i kravate u ratu? Tjeraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan”, kao iz topa je ispalio glumac.

pavle3

Priča kaže da se Tito nasmijao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jednu malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Samo je u jednom trenutku konobar unio viski. Projekcija je kasnila. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti