Naučnici tvrde: Napokon riješena misterija Bermudskog trougla!

Tajna Bermudskog trougla možda je napokon otkrivena.

Ovih 500.000 kvadratnih km koji se protežu na sjeveru Atlantskog okeana proglašavani su krivima za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz stoljeća. Naučnici sad tvrde da iza “smrtonosnog trougla” zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vjetrovite zračne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat.

Kako tvrde, te smrtonosne eksplozije u vazduhu mogu preokrenuti brodove i srušiti avione u okean.

Naučnici takođe tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 30 do 90 km.

Satelitski meteorolog Steve Miller s Colorado State Universityja rekao je za Science Channel da ravni rubovi kod oblaka inače nisu tipični, već su oblaci uglavnom raspršeni.

Pomoću radarskih satelita za proučavanje pojava ispod oblaka utvrđeno je da su vjetrovi u nivou mora dosezali brzinu od 273 kilometra na sat. Ti su vjetrovi bili dovoljno snažni da podignu valove visoke 13 metara, dok se zračne bombe obrušavaju na površinu okeana.

“Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su vazdušne bombe. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su nakupine vazduha koje izlaze iz dna oblaka i udaraju u okean, stvarajući valove koji ponekad mogu biti ogromni te se međusobno sudaraju”, tvrdi meteorolog Randy Cerveny.

Bermudski trougao nalazi se istočno kod Bahama i zapadno od ostrva Bermuda na sjeveru Atlantskog okeana.

bermuda

Neki od najmisterioznijih nestanaka za koje se okrivljavao Bermudski trougao:

Najstariji izvještaji datiraju iz 1492. godine kad je Kristofor Kolumbo zabilježio čudna svjetla i aktivnosti kompasa u tom području.

Prvo zabilježeno potapanje broda datira iz 1609. godine kad je engleski brod The Sea Venture uništen na istočnom kraju otoka Bermuda, nakon čega su se preživjeli naselili na ostrvo kao prvi ljudi na njemu.

Jedna od jezivijih priča ona je o putovanju broda Ellen Austin iz 1881. godine, kad je posada navodno naletjela na drugi brod, na kojem se nije nalazio niko. Odlučili su ukrcati dio svoje posade na taj broj i dovesti oba broda u New York, no brod je iznenada nestao. Potom se ponovo pojavio bez ikoga na njemu, a potom opet nestao.

Nestanak USS Cyclops i njegovih 309 članova posade 1918. godine takođe je pripisan djelovanju Bermudskog trougla.

Jedan od najpoznatijih nestanaka onaj je leta 19, kad je pet borbenih aviona izgubilo kontakt s avionom u kojem su se nalazili kadeti američke mornarice. Svih 14 vojnika je nestalo, kao i 13 članova posade aviona koji je krenuo tražiti ih.

Izvor: radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti