Naučnici ne mogu da objasne: Otkud ovaj predmet u drevnoj egipatskoj piramidi

Neki vjeruju da je ovo najbolji dokaz o tome da su Egipćani posjedovali znanje i tehnologiju i iznad nivoa današnjeg čovjeka

Prema teoretičarima drevnih astronauta, ovaj objekat dokazuje hipotezu da je u prošlosti korištena visoko napredna tehnologija i da su drevni Egipćani posjedovali nevjerovatne alate.

Predmet je pronađen od strane arheologa Waltera Bryana Emeryja 1936. godine u grobnici princa Sabua u Sahari.

Princ Sabu je bio sin faraona Anedjiba, vladara prve dinastije koja je upravljala Egiptom oko 3000. godine prije nove ere. Misteriozni kružni objekat od 61 cm u prečniku i debljine 10,6 cm napravljen je veoma pažljivo od škriljaca, što je, kako navode arheolozi, veoma mukotrpan posao. Objekat izgleda kao konkavni točak sa tri izrezbarena noža s unutrašnje strane i podsjeća na propeler broda pošto čak ima i rupu u centru.

Točak je u Egipat stigao tek nakon invazije Hiksosa pred kraj Srednjeg kraljevstva 1640. godine prije nove ere, što znači da ovaj misteriozni objekat sigurno nije korišten kao točak. Takođe, istraživači smatraju da je objekat bio previše krhak da bi služio kao točak.

Neobični objekat je napravljen od materijala kojeg ima dosta u oblasti u kojoj je otkriven, a njegovo pravljenje ne zahtjeva naročitu tehnologiju koja nije mogla postojati u drevnom Egiptu, iako zahtjeva majstorstvo van svake pomisli. Naučnici ne znaju gdje u egipatskoj istoriji da postave ovaj objekat niti mogu da dokuče koja je bila njegova namjena.

Sličnost ovog objekta sa modernim propelerom je nevjerovatna, a upravo ta sličnost pokreće rasprave među stručnjacima.

Inžinjeri u Lockheed Missile & Space Company su dizajnirali sličan uređaj sedamdesetih godina, s ciljem da ga iskoriste za uštedu energije u željezničkom saobraćaju ili električnim vozilima. Ono što je čudno jeste da je dizajn gotovo identičan sa propelerom iz drevnog Egipta.

Egiptolog Cyril Aldred je napomenuo da je objekat, nezavisno od toga za šta je korišten, nesumnjivo reprodukcija ranijeg metalnog objekta.

Još uvijek se nije došlo do zadovoljavajućeg objašnjenja po pitanju dizajna i namjene ovog objekta.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti