NAJVEĆI LOV NA VANZEMALJCE U ISTORIJI: NASA otpočela VELIKU AKCIJU, Zemlja čeka rezultate bez daha (VIDEO)

Teleskop koji je NASA lansirala počeo je da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj Zemlji.

vanz4

Teleskopom bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji.

Ovaj teleskop će u naredne dvije godine da posmatra oko 200.000 zvijezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planeta koje su udaljene i po 200 svjetlosnih godina od Zemlje.

Teleskop TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Mjeseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno “gleda” udaljene solarne sisteme i “lovi” male, kamenite planete poput Zemlje.

– Znate da ima više planeta od zvijezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svjetovima koje ćemo otkriti – rekao je Paul Herz, direktor astrofizike NASA-e.

Astrofizičarka sa MIT i zamjenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS Sarah Sieger rekla je da možda neće biti potrebno mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve “kandidate”, odnosno planete nalik Zemlji, koje se nalaze izvan Sunčevog sistema.

Siegerova i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svjetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi moglo da se živi.

Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svjetova i možda, ali samo možda – prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema. Na mnogo načina, TESS je produžetak najvećeg zahvata NASA u potrazi za planetama nalik Zemlji van Sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop.

Kepler je lansiran u martu 2009. i “gledao” je u mali prostor više od tri godine. U dvije višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke – u našoj galaksiji Mliječni put moglo bi da bude dva biliona planeta.

Kepler je takođe pronašao oko 50 svjetova veličine Zemlje koji mogu biti nastanjeni.

TESS će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom Space X.

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine.

Naime, NASA bi trebalo marta 2021. godine da lansira najveći teleskop na svijetu “James Web” koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će zadatak takođe da bude pronalaženje života u svemiru.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti