NAJTEŽI PORAZ U ISTORIJI RATOVANJA: Vojskovođa koji je jednim potezom ponizio Rimsko carstvo

Tokom vijekova postojanja Rimska država je imala svoje uspone i padove. Ipak, niko joj nikada nije zadao ovako težak poraz!

Bitka kod Kane se odigrala u doba Drugog punskog rata godine 216. prije nove ere između rimske vojske pod konzulima Gajem Terencijem Varonom i Lucijem Emilijem Paulom na jednoj, i kartaginske vojske pod Hanibalom na drugoj strani.

Uprkos brojčanoj slabosti, Hanibal je uspio da gotovo potpuno uništi rimsku vojsku i nanese Rimljanima nevjerovatan poraz. Antički izvori navode da je u gradu tada proglašena svenarodna žalost obzirom da nije bilo porodice čiji član nije poginuo kod Kane. 

Kako se sve odigralo?

Prije samog početka rata, Hanibal je zaključio kako Kartagina nema šanse za pobjedu ukoliko ne uspije da otkloni ono što je predstavljalo glavnu rimsku prednost – veći broj ljudi i hrane.

Rat se, stoga, morao voditi u samoj Italiji, a Hanibal je, kako bi izbjegao nadmoćnu rimsku mornaricu, osmislio plan prema kome se ona morala napasti preko kopna. Prešao je Pirineje i Alpe i rat doveo na teritoriju Evrope. Taj je manevar potpuno iznenadio Rimljane, i nakon toga Hanibal je nekoliko puta uspjevao da ih dobije na bojnom polju.

Ipak, rimske su snage tog 2. avgusta 216. godine prije nove ere, kada se prema antičkim izvorima bitka odigrala, bile mnogobrojnije i bolje raspoređene. Kartaginska vojska je, pak, bila brojčano slabija i daleko heterogenija.

A onda je Hanibal još jednom pokazao svoje nevjerovatno vojno umijeće. Umjesto da se direktno sukobi sa brojnijim Rimljanima, on je svoje vojnike potjerao na krila protivnika.

Ovaj manevar danas je poznat kao “dvostruki obuhvat” i izvodi se tako što se neprijatelj podstakne da oslabi vlastite bokove, odnosno da se raznim trikovima sakrije koncentracija snaga na vlastitim krilima koje tako stiču nadmoć nad neprijateljem. Krajnja svrha manevra jeste natjerati neprijatelja da se brani sa tri strane i da ne može da dođe do pojačanja, sve dok se na kraju ne opkoli i ne uništi.

Bitka koja je ušla u legendu

Manevar je Hanibalu u potpunosti pošao za rukom. Njegovih 56 hiljada ratnika je uz minimalne gubitke potpuno uništilo rimsku vojsku od preko 86 hiljada legionara. Sve do propasti Rimskog carstva važila je za najteži poraz Rimljana u njihovoj cijeloj istoriji.

Bitka kod Kane se često navodi kao najblistavije dostignuće Hanibalove vojne karijere. Stekla je položaj jedne od najpoznatijih bitaka antike i vojne istorije uopšte.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti