NAJBOLJE SAČUVANA MUMIJA NA SVIJETU: Tijelo male “uspavane ljepotice” koja “trepće očima”

Živimo u svijetu u kojem postupci pripreme mrtvih na vječni počinak postaju sve jednostavniji pa tako mumifikacija sigurno tone u zaborav.

Postojeće mumije uprkos provedenom postupku balzamiranja tokom vremena propadaju, zadržavajući pri tome najčešće samo svoju najosnovniju tjelesnu strukturu. Primjer o kojem je ovdje riječ predstavlja sto godina staro tijelo djevojčice, koje je tako savršeno očuvano da djeluje kao da djevojčica spava. U pitanju je Rosalia Lombardo koja je umrla od teške upale pluća s tek navršene dvije godine života.

Otac angažuje poznatog stručnjaka Alfreda Salafija

Nakon njezine smrti Rosalijin je otac angažovao poznatog stručnjaka za balzamovanje i taksidermiju, Alfreda Salafija da mumificira njezino tijelo kako bi ono što duže djelovalo kao da je živo. Ova je očeva želja vjerovatno bila posljedica težnje da porodici pruži utjehu. Salafi je odlično odradio svoj posao tako da djevojčica i stotinu godina nakon smrti izgleda savršeno očuvano te i dalje s pravom zadržava dodljenjeni joj nadimak “uspavana ljepotica”. Njezino tijelo se smatra najbolje sačuvanom poznatom mumijom na svijetu.

“Treptanje očima”

Njezino je tijelo zbog svoje očuvanosti postalo atrakcijom koja je istovremeno zainteresovala i uplašila radoznale turiste zbog utiska da se djevojčicini kapci s vremena na vrijeme otvaraju i zatvaraju.

Kustos kapucinskih katakombi u Palermu, Dario Piombino-Mascali pozabavio se s ovim fenomenom te je zaključio da je ovdje riječ o optičkoj varci uzrokovanoj s više faktora. Pregledavajući Rosalijino tijelo on je učio je da djevojčicine oči nisu u potpunosti zatvorene, a kako je njezin lijes položen tako da je izložen svjetlosti, mijenjanje ugla svjetlosti ima za posljedicu ovakvu iluziju

Salafi odstupio od klasičnog postupka mumifikacije

Kako bi istražio razloge zbog kojih je djevojčicino tijelo u tako dobrom stanju Piombino-Mascali je potražio dokumentaciju o radu Alfreda Salafija, a u kojoj je pronašao detaljne podatke o provedenom postupku mumificiranja djevojčicina tijela. Za razliku od klasičnog postupka u kojem se vade unutrašnji organi, i potom prazna ljuštura puni natrijevim solima kako bi se tijelo isušilo; Salafi je u njezino tijelo, iz kojeg nije vadio organe, ubrizgao smjesu formalina, soli cinka, alkohola, salicilne kiseline i glicerina. Svaki od tih sastojaka imao je svoju specifičnu zadaću pa je tako formalin ubio sve bakterije, glicerin osigurao da se tijelo ne isuši itd. Među najvažnijim ubrizganim sastojcima bila je cinkova sol koja je omogućila da se tijelo okameni zbog čega nije došlo do propadanja obraza i nosnog dijela lica. Nedavno provedeno skeniranje njenog tijela postupkom računarske tomografije (CT) pokazala je da su djevojčicini organi savršeno očuvani.

Rosalijino tijelo počelo je pokazivati znakove propadanja

Rosalijina mumija jedna je od 8 hiljada mumija u kapucinskim katakombama u Palermu na Siciliji, i ujedno jedna od posljednjih ovdje zaprimljenih. Uprkos dobroj očuvanosti stručnjaci su 2009. uočili prve znakove raspadanja tijela zbog čega predlažu da se napravi poseban lijes od stakla i čelika koji bi se ispunio dušikom zbog uništavanja mikroorganizama, sa stalnom temperaturom od 20 stepeni i vlažnošću od 65 posto. Porodica se tom prijedlogu protivi i smatra da tijelo djevojčice treba pustiti da počiva u miru.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti