NA FACEBOOKU VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Zuckerberg najavio velike promjene!

Što se tiče samog dizajna sajta, sam logo Facebooka više neće biti kvadratnog oblika, nego kružnog, a po prvi put se mijenja i boja. Mobilna aplikacija biće pretežno bijela, dok prepoznatljiva plava odlazi u istoriju.

fb3

Zuckerberg je pokušao objasniti kako je plan kompanije da na prvo mjesto stavi privatnost i sigurnost korisnika, a ne reklame i zaradu.

– Budućnost je privatna. Znam da, blago rečeno, naša reputacija nije najjača kad je privatnost u pitanju, ali fokusirali smo se na pronalazak načina da zaštitimo privatnost korisnika – istakao je vlasnik Facebooka.

Ovo su 7 najvažnijih promjena na Facebooku:

1. Poruke koje ćemo slati putem Messengera biće end-to-end enkriptovane što znači da Facebook više neće moći da vidi njihov sadržaj. Platforma će biti potpuno povezana s WhatsAppom. Messenger će zauzimati manje mjesta na mobilnim telefonima, a stiže i desktop verzija aplikacije.

2. Instagram će uvesti i opciju “privatnog brojača lajkova”. Svi koji posjete neki profil tako neće moći da vide broj ‘lajkova’, a jedino će sam vlasnik naloga imati pristup tom podatku.

3. Biće više “kratkotrajnih” načina dijeljenja sadržaja u porukama – što znači da neće biti trajnog zapisa o njima.

4. Lakše slanje novca putem WhatsAppa koje se testira u Indiji uskoro će se proširiti i na ostatak svijeta.

5. U fokusu redizajna Facebooka biće grupe, a prepoznatljiva plava boja gotovo da odlazi u historiju, a newsfeed će više biti fokusiran na grupe umjesto na vijesti.

6. Objave na Instagramu više neće morati da počinju s fotografijom ili videom. Sadržaj će moći da se dijeli koristeći se samo tekstom, stikerima ili crtežima.

7. Najavljena je i opcija ‘Secret Crush’, slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan u samo nekim zemljama. Secret Crush će funkcionisati poput aplikacije Tinder. Moći ćete da označite osobu koja vam se među vašim Facebook prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate. Tek će vas tada Facebook ‘spojiti’.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti