Na dnu mora leži olupina broda sa 17 MILIJARDI dolara vrijednim bogatstvom – nekoliko nacija polaže pravo na brod (FOTO)

Vijekovima je galija “San Jose” ležala na dnu okeana, ali sada je u centru sprora oko nadležnosti jer više strana polaže pravo na bogatstvo koje se nalazi u njoj

Galija se zapalila i potonula 8. juna 1708. godine kod obale Cartagene u Kolumbiji. Njena posada borila se sa britanskim brodom kasno popodne, a do noći je galija sa 62 topa nestala u Karipskom moru. Sa njom je potonulo skoro 600 ljudi i 17 milijardi dolara vrijedno zlato, srebro i dragulji.

Misterija galije je dugo fascinirala čovječanstvo. Čak je i nobelovac, pisac Gabriel García Márquez u svom čuvenom djelu “Ljubav u doba kolere” iznio planove svog glavnog lika Florentina Arize da zaroni i povrati blago sa “San Jose” zarad ljubavi.

Misterija koja je okruživala galiju počela je da se razotkriva 2015, kad je kolumbijska vlada objavila da ju je pronašla. Četiri godine kasnije olupina je i dalje na 600 metara dubine u vodama Kolumbije, dok pravo na njeno blago polaže više strana. Galija je u središtu pravne bitke skoro 40 godina.

Galija je napustila panamsku luku Portobelo krajem maja 1708. Bila je krcata zlatom, srebrom i draguljima iznijetim iz Perua, čija se vrijednost danas procjenjuje na između 10-20 milijardi dolara. Blago je poslato španskom kralju Filipu V, koji se oslanjao na izvore iz svojih kolonija da finansira rat za špansko naslijeđe.

Kapetan galije José Fernández de Santillán bio je svjestan da bi Britanci, koji su učestvovali u ratu, mogli napasti brod kod Cartagene, gdje je trebalo da se usidre samo na kratko da poprave brod prije nego što nastave put Havane i potom dalje do Španije.

Ali, predveče 8. juna bitka je počela. Britanska mornarica, naoružana pištoljima, mačevima i noževima, pokušala je tri puta da upadne na galiju i zauzme je. Nijedna ni druga strana nije željela da brod sa blagom potone.

Gonzalo Zúñiga, kurator Karipskog pomorskog muzeja u Cartageni, spekuliše da je kapetan galije umjesto da se vrati praznih ruku radije zapalio barut i spalio brod. Galija je zvanično otkrivena 27. novembra 2015. uz pomoć robotske podmornice “REMUS 6000” američkog Okeanografskog instituta Woods Hall.

Kolumbijska vlada nije otkrila tačnu lokaciju čuvene galije, koja se često naziva “svetim gralom” među olupinama, ali je rečeno da je blizu Ostrva Rozario, tropskog arhipelaga i nacionalnog parka 40 kilometara dalje od Cartagene.

Uprkos tome što je galija pronađena u kolumbijskim vodama, nema garancije da će blago – ako se pronađe i izvadi – ostati u zemlji. Španija je već pokazala interes za svoj dio ‘kolača’, kao i bolivijska domorodačka nacija Khara Khara, sa čije je zemlje odnijeto bogatstvo.

Procjenjuje se da kod obale Kolumbije na dnu mora leži 1.000 brodova koji čekaju da budu otkriveni.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti