Na današnji dan: Francuzi okupirali Dubrovnik da spriječe njegov pad u ruske ruke (1806.)

Dubrovčani su francuskoj vojsci otvorili vrata grada i u Dubrovnik je ušlo oko 1.000 Napoleonovih vojnika.

Požunskim mirom 1805. godine, između Habsburške Monarhije i Francuske, svu Dalmaciju i Boku Kotorsku dobijaju Francuzi, a jedino je teritorija Dubrovačke Republike ostala samostalana. Pojavom Napoleona s jedne, a slabljenjem Osmanskog Carstva s druge strane, Dubrovačka Republika više nije bila sigurna u ustaljenom sistemu zaštite. Nakon što je Napoleonova vojska ušla u Dalmaciju, nastavila je napredovati prema jugu, s namjerom zauzimanja Boke Kotorske. Međutim, Rusko Carstvo želi zauzeti strateški položaj na Balkanu koji bi ograničio francusko širenje. Zato su poslali flotu na čelu s admiralom Senjavinom, koji je zauzeo Boku Kotorsku, preduhitrivši Francuze.

Neutralna Dubrovačka Republika time se našla ukliještena između dvije velike sile. Sa sjevera su napredovali Francuzi, a s juga je ruska flota nastojala proširiti svoju vlast na Dubrovnik, započevši akciju blokiranjem dubrovačke i gruške luke. Senat Dubrovačke Republike odlučio je prihvatiti Francuze. Otvorili su francuskoj vojsci 27. maja 1806. godine vrata grada i u Dubrovnik je ušlo oko 1.000 Napoleonovih vojnika, predvođenih generalom Jacquesom Lauristonom.

Rusi nisu bez borbe odustali od Dubrovnika. Započeli su bombardovanje grada s mora, a njihovi saveznici Crnogorci napali su kopnenu teritoriju Republike. Francuska vojska zaista je pružila Dubrovniku zaštitu. Naravno, učinila je to da bi zaštitila svoje interese, a uz to gradu je nametnula namete za izdržavanje vojske koji su finansijski potpuno iscrpili Republiku.

Dubrovačka vlada je mislila da će francuski vojnici ostati u gradu samo privremeno, radi pružanja zaštite. U tome su se prevarili. Francuzi nisu napuštali Dubrovnik, nego su, dvije godine kasnije, ukinuli Republiku i uključili njenu teritoriju u sastav Francuskog Carstva.

Piše: Dražen Krajcar

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti