Na briljantan način se obračunala sa sirovinama koje joj dobacuju na cesti! (FOTO)

Svaka na svoj način reaguje na dobacivanje nepoznatih osoba na ulici, no sve se žene slažu u jednome – radi se o vrlo neugodnom iskustvu, seksualnoj objektivizaciji i maltretiranju. I dok će neke žene užasnute komentarima zastati i zahtijevati izvinjenje, druge će ignorisati besmislene komentare i nastaviti hodati. No, jedna je žena pronašla originalan način kako se suprotstaviti muškarcima koji je objektiviziraju – sa svakim od njih je slikala selfie.

noa1

Noa Jansma (20) je studentica iz Amsterdama koja je, nakon što su je u vozu maltretirala i snimala dvojica muškaraca, pokrenula mjesec dana dug umjetnički projekat u kojem dokumentuje svaki incident. Međutim, ona njih nije potajno snimala, već je svakoga zamolila da pozira za fotografiju. Svi su to spremno učinili, kao što se vidi na njihovim nasmijanim licima, no očito su bili nesvjesni u koji ih kontekst taj selfie stavlja.

#dearcatcallers “baby! Baby! *whisting*”

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Selfie-je je objavljivala na profilu Dear Catcallers na Instagramu, a projekt je privukao neočekivanu pažnju. U samo četiri sedmice i 30 objava profil je sakupio gotovo 140.000 fanova, a Jansma je primila na stotine poruka podrške.

‘#dearcatcallers, ovo nije kompliment. Ovaj profil na Instagramu ima za cilj podići svijest o objektivizaciji žena u svakodnevnom životu. Budući da mnogi ljudi još uvijek nisu svjesni i ne znaju koliko često i u kojem kontekstu se dobacivanje događa, prokazat ću muškarce koji su meni dobacivali neugodne komentare u periodu od jednog mjeseca. Slikanjem selfie-ja sa osobama koje objektiviziraju, stopljeni smo u jednu kompoziciju. Ja kao objekt stojim ispred svog dobacivača što predstavlja obrnutu raspodjelu moći’, napisala je Noa u objavi.

#dearcatcallers “hmmmm you wanna kiss?” A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Jansma je duže vrijeme htjela učiniti nešto kako bi podigla svijest o dobacivanju na cesti, a nakon incidenta u vozu odlučila je da je vrijeme za akciju. Tokom mjesec dana projekta samo ju je jedan muškarac pitao i htio saznati zašto se želi slikati s njim.

slowly following me 2 streets shouting “sexy!” and “wanna come in my car?” #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Svaka fotografija prikazuje mladu Holanđanku u prvom planu, ozbiljna lica, a u pozadini se nalaze nasmijani muškarci očito posve nesvjesni kako se zbog njihovog komentara ona osjeća. Njezina ozbiljnost reflektuje neugodu koju žena osjeća u takvoj situaciji, a iz fotografija je posve jasno da dob ili materijalni status nemaju nikakvog uticaja na poriv za komentarisanjem – dobacivanjem.

Classic 2.0 “psssst, whoooooop, Can he have your number?” #dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Kako je projekt stigao svome kraju, Jansma ga ipak želi nastaviti pa će pristup profilu @dearcatcallers odobriti drugim ženama kako bi pokazale da se radi o globalnom fenomenu i problemu.

#dearcatcallers

A post shared by dearcatcallers (@dearcatcallers) on

Izvor: jutarnji.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti