Monolit usred ničega još je misterija: “Vjerujem da je ovo njegovo djelo”

Tajanstveni metalni monolit, pronađen u pustinji u američkoj državi Utah, raspalio je maštu posmatrača NLO-a, teoretičara zavjere i fanova Stanleyja Kubricka širom svijeta.

“Protivzakonito je postavljati umjetničke skulpture bez dopuštenja saveznih vlasti, bez obzira na to s koje planete stižete”, stoji u objavi zavoda, koji nije dao preciznu lokaciju objekta, strahujući da bi ga horde fanova Kubricka i NLO-a mogle pokušati locirati i pritom se izgubiti u pustinji.

Vijesti o neobičnom monolitu brzo su se proširile društvenim mrežama. Osim poređenja s Kubrickovim crnim filmskim monolitima, neki su korisnici mreža primijetili da se monolit pojavio u turbulentnoj godini u kojoj je svijet zahvaćen pandemijom covida-19, optimistično pretpostavljajući da bi mogao imati potpuno drugačiju funkciju.

“Ovo je zapravo dugme za resetovanje 2020. godine. Može li ga neko brzo pritisnuti?” našalila se jedna korisnica Instagrama.

“Kad mu se približite, vidjet ćete da piše: ‘Unutra je vakcina protiv covida'”, napisao je drugi.

Neki su primijetili sličnost objekta s avangardnim umjetničkim djelima Johna McCrackena, američkog umjetnika koji je neko vrijeme živio u Novom Meksiku, a umro je 2011. godine. No u utorak je glasnogovornica njegovog predstavnika Davida Zwirnera rekla da nije riječ o McCrackenovu djelu, nego vjerovatno o djelu nekog od njegovih kolega umjetnika koji su mu na taj način željeli odati počast.

Ipak, kasnije tokom dana Zwirner je u još jednoj izjavi rekao da se zaista radi o McCrackenovoj skulpturi, što bi značilo da je neotkrivena stajala u pustinji gotovo deset godina.

“Mišljenja članova uprave galerije podijeljena su. Lično vjerujem da je ovo Johnovo djelo”, rekao je Zwirner, dodavši: “Ko zna ima li 2020. još neko iznenađenje za nas. A taman smo pomislili da smo sve vidjeli. Ha, idemo to pogledati.”

“Nikad ništa čudnije nisam vidio”

Trougaoni metalni monolit koji strši iz zemlje usred crvenih stijena u zabačenom dijelu Utaha uočili su lokalci dok su letjeli u helikopteru i prebrojavali muflone iz vazduha. Zasad nema informacija o tome ko je ondje mogao postaviti monolit visok oko 3.5 metara.

“Nikad ništa čudnije nisam vidio otkad se bavim ovim poslom”, rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju KSLTV pilot Bret Hutchings.

Kazao je da je njegov kolega biolog, zadužen za prebrojavanje muflona, prvi primijetio misteriozni objekat. Dodao je i da ne izgleda kao da je monolit ondje slučajno završio, već da ga je neko tamo postavio namjerno. 

Pretpostavlja da je objekat djelo “nekog savremenog umjetnika”, koji je vjerovatno fan filma “2001: Odiseja u svemiru” Stanleyja Kubricka.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti