MISTERIJA KOJA NIJE ODGONETNUTA: Nepoznati glas najavio novinaru ubistvo Kennedyja 25 minuta prije atentata

Ni do danas se ne zna ko je uputio tajanstveni poziv 25 minuta prije ubistva američkog predsjednika

Glas s druge strane slušalice rekao je novinaru Cambridge Newsa: “Nazovite američku ambasadu u Londonu i dobit ćete važnu vijest”. Nakon toga spustio je slušalicu.

Dvadeset pet minuta kasnije ustrijeljen je predsjednik John F. Kennedy. Bilješka o tome datirana s 26. novembrom 1963. godine upućena je direktoru FBI-a, a piše i da je policija u Cambridgeu obaviještena o pozivu nakon što su novine primile vijest o predsjednikovoj smrti. Policija je tada, navodno, obavijestila tajnu službu MI5.

U dokumentu se takođe tvrdi da su slične ‘neobične’ telefonske pozive imali i drugi stanovnici Velike Britanije i to neposredno prije ubojstva JF Kennedyja, iako nema dokaza da su bili povezani. Nakon što je dokument objavljen, iz ‘Cambridge Newsa’ su pokušali saznati pojedinosti jer se u bilješci ne spominje ko je primio poziv.

“U uredu bi bilo poznato ko je primio poziv, ali mi nemamo ništa u našoj arhivi”, rekla je novinarka Anna Savva. “Ovdje nema nikoga ko zna ime osobe koja je zaprimila poziv.”

Glavni reporter Chris Elliott izjavio je kako nema dokaza da se poziv zapravo dogodio osim što o tome postoji bilješka. Međutim, osamdesetih, advokat iz Londona Michael Eddowes pronašao je dokument koji bi mogao potvrditi telefonski poziv.

“Londonski advokat Michael Eddowes počeo je istraživati dokument koji je navodno pronašao u CIA-i. U tom je dokumentu spomenuto da je upućen poziv redakciji ‘Cambridge Newsa’, kao upozorenje da će se dogoditi nešto veliko”, rekao je Elliott.

Međutim, kako je Eddowes umro 1992. godine, ne postoji način da se potvrdi njegovo otkriće.

“Ne znamo je li taj poziv ikada zaista postojao, ne znamo koji je reporter primio poziv i ne znamo koji je razlog mogao biti da taj neko najavi događaj i to baš novinama u Cambridgeu”, rekao je Elliott.

Transkript razgovora navodno izgleda ovako:

ZA: Direktor, FBI.

PREDMET: – Ubistvo predsjednika Kennedyja – prijavljena anonimna telefonska poruka:

1. Sljedeći telegram iz sjedišta CIA u Londonu prenesen je usmeno g. Samuelu Pepichu u 09:30 23. novembra

2. Britanska sigurnosna služba (MI-5) izjavila je da je u 18.05 po lokalnom vremenu 22. novembra u Cambridgeu u Engleskoj reporter ‘Cambridge Newsa’ dobio anonimni poziv. Pozivatelj je rekao samo da bi novinar ‘Cambridge Newsa’ trebao nazvati američku ambasadu u Londonu i da će čuti važne vijesti, a zatim je spustio slušalicu

3. Nakon što je stigla vijest o smrti predsjednika, novinar je obavijestio policiju u Cambridgeu o anonimnom pozivu, a policija je obavijestila MI-5. Važno je da je poziv, prema procjeni MI-5, stigao oko 25 minuta prije nego što je predsjednik ustrijeljen. Reporter iz Cambridgea nikada prije nije primio ovakav poziv, a MI-5 navodi da im je poznat kao lojalna osoba bez dosjea.

4. MI-5 je primijetio da su slični anonimni pozivi neobično slučajno koincidirali s pozivima koje su primile i druge osobe u Velikoj Britaniji tokom protekle godine, naročito u vezi sa slučajem dr. Warda.

5. Britanska sigurnosna služba izrazila je želju da na svaki mogući način pomogne bilo kakvim daljnjim istražnim radnjama koje su potrebne Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZA ZAMJENIKA DIREKTORA: James Angleton

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti