Međunarodna svemirska stanica izbjegla udar nepoznatog svemirskog objekta

Međunarodna svemirska stanica je uspješno izbjegla udar nepoznatog “svemirskog otpada”

Američka svemirska agencija NASA je saopštila da je svemirski otpad uočen blizu ISS-a te da je zbog toga izveden “manevar izbjegavanja” kako bi se stanica sklonila. Ipak, NASA je istakla da članovi posade nisu bili u opasnosti.

Za sklanjanje ISS-a iskorištena je letjelica Progress koja je spojena sa stanicom. Tokom manevrisanja je posada bila u ruskom segmentu, bliže putničkoj letjelici Soyuz. Nakon što je izveden manevar koji je trajao 150 sekundi, posada se vratila svojim uobičajenim aktivnostima.

Još uvijek nije jasno o kakvom svemirskom otpadu se radi, a NASA-ini kontrolori misije u Houstonu su ga pratili uz pomoć Američke svemirske komande. U jednom trenutku je bio udaljen 1,39 km od ISS-a.

Svemirska stanica je nekoliko puta u prošlosti bila pogođena malim svemirskim otpadom, a manevar izbjegavanja je izvela i 2015. godine. Bio je to dio rakete Minotaur koja je lansirana dvije godine ranije. Tada su takođe korišteni potisnici letjelice Progress kako bi se izveo manevar.

Problem svemirskog otpada vremenom postaje veći, a ISS je tokom ove godine izbjegla tri udara.

U svemiru je sve veća “gužva” jer se već radi na nekoliko ogromnih satelitskih konstelacija. NASA je zabrinuta zbog svemirskog otpada u niskoj orbiti Zemlje.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti