Masovna globalna prevara: Neki lijekovi i kreme protiv bolova zapravo ne služe ničemu

Američke vlasti istražuju zdravstvenu prevaru tešku pola milijarde dolara

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država istražuje zdravstvenu prevaru vrijednu pola milijarde dolara, za koju vlasti vjeruju da je povezana s kremama za olakšavanje boli i drugih bolesti. Ovime je najveća šteta nanesena programu zdravstvenog osiguranja za veterane, piše The Wall Street Journal. Prodaja ovih takozvanih mješavina naglo je skočila nedavno, zahvaljujući iznimno snažnom marketingu. U reklami za kremu pojavila se nekadašnja zvijezda NFL-a Brett Favre, oblikujući tako ciljanu skupinu potrošača na starije, sportaše i ostale dobne skupine.

Istražitelji ispituju navode kako neki od proizvoda imaju minimalno ili nimalo medicinske vrijednosti, te da su neki farmaceuti slali mnogo više krema nego što je naručeno, naplaćivali bi previše, a često su automatski produljivali recepte bez provjere, tvrde ljudi upoznati sa slučajem. Neke kompanije su naplaćivale više od 10,000 dolara po jednoj tubi ili receptu za kremu.

Tricare je program zdravstvenog osiguranja namijenjen ratnim veteranima i vojnom osoblju SAD-a, kao i njihovim obiteljima, a vjeruje se kako je upravo taj program žrtva većine prevara. Osim veteranskog programa novac je uziman i od Medicare, Medicaid i nekih privatnih osiguranja. Ilegalno je naplaćivati vladinom programu osiguranja medicinske usluge koje nikada nisu pružene, nisu potrebne ili koje nisu naručene. Istraga je još u početnim fazama te još nisu podizane optužnice protiv ikoga.

Sportaši upleteni u prevaru

Spomenute kreme su roba koju se često prodavala putem telefonske prodaje ili interneta, kao pomoć ozlijeđenim sportašima da se brzo i sigurno oporave odnosno da im ublaži bol i grčeve. Osim toga reklamirane su i kao pomoć pri olakšavanje staračkih boli, za stariju populaciju. Jedna od kompanija koja se našla pod istragom FBI-ja je World Health Industries iz Jacksona u Mississipiju, njihovu kremu Rx Pro reklamirao je nekadašnji sportaš Brett Favre, a kompanija proizvodi još nekoliko sličnih kremi.

Favreov agent James “Bus” Cook nije davao nikakve izjave na medijske upite. FBI ispituje i tvrtku 3B Medical Group LLC, koju su 2013. godine otvorili spomenuti sportaš i njegov agent. Istražitelji ispituju je li ta kompanija radila marketing i promociju za farmaceute koji proizvode specijalne kreme za olakšavanje boli. Vlasti ispituju i braću Chada i Byrona Barreta, osnivače nekih od kompanija pod istragom. Nogometaš Chad Barret nije bio dostupan za izjavu, a njegov brat Byron je 2015. godine preminuo od raka.

Kada je novinar Wall Street Journala nazvao u njihovu tvrtku Opus, javila se udovica Cindy Barret, nakon čega je poslala e-mail s odgovorom.
“Što se tiče umiješanosti mog pokojnog uspruga Byrona Barretta, prema informaciji koju sam dobila od vas, to je neistina. Možete se sramiti… Moj suprug je umro mirne savjesti.”

Pretresi i racije

U utorak 2. veljače, Opus i šest drugih povezanih kompanija koje su pod istragom zatražile su na federalnom sudu zaštitu u slučaju bankrota. Odvjetnici tih tvrtki nisu odgovarali na pozive. Državni odvjetnik Južnog distrikta Mississipija, FBI, kao i Porezna uprava IRS, Poštanska inspekcija, Odjel za suzbijanje narkotika i Defense Criminal Investigative Service proveli su niz racija u mnogim farmaceutskim tvrtkama u, i oko grada Jacksona u Mississipiju, kao i u drugim saveznim državama.

U racijama i pretragama vlasti su zaplijenile imovinu u vrijednosti 15 milijuna dolara među kojima se našlo 24 vozila, pet aviona, dva broda i novac raspoređen na 80 bankovnih računa. Istražitelji su pronašli mnogo primjera gdje je samo na računu jednog kupca kreme protiv bolova dug narastao od par desetaka do par tisuća dolara. Veteranski program Tricare platio je čak 1,75 milijardi dolara za mješovite lijekove, među kojima su i kreme za olakšavanje boli, samo do rujna 2015. godine. Što je čak 18 puta više nego su za iste lijekove platili tri godine prije toga.

Labava zakonska regulativa

Većina računa je lažna, smatraju istražitelji. Tricare je pokrenuo niz unutarnjih kontrola kako bi riješili slučaj lažnog naplaćivanja. Proizvodi ovakve vrste miješaju farmaceutske sastojke i one koji se mogu dobiti samo na recept kako bi pružili specijalizirani medicinski proizvod, često namijenjen ljudima koji ne mogu piti tablete. No ovo tržište nije strogo regulirano kao ono tradicionalnih lijekova.

Kreme protiv bolova često nemaju dozvolu Agencije za hranu i lijekove, jer se medikamenti u kombiniranim proizvodima nalaze u iznimno malim količinama, koji nisu dovoljni za provođenje testa. Po federalnom zakonu proizvođači ovakvih proizvoda ne moraju dokazivati učinkovitost ili sigurnost svojih proizvoda. Ta cijela grana industrije regulira se državnim zakonima te oni variraju po stupnjevima sigurnosti.

Izvor: telegram.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti