Makedonija: Selo ima 940 stanovnika i klub koji juri titulu

FK Horizont iz Turnova, sela u Makedoniji koje ima 940 stanovnika, bori se za naslov fudbalskog prvaka Makedonije. Nikad u historiji evropskog fudbala prvak države nije bio iz tako malog mjesta.

Fudbaleri koje s klupe vodi trener Ljupče Dmitkovski pobijedili su u 25. kolu Dritu 4-0, i sada imaju 47 bodova, te bolju gol-razliku od drugoplasiranog Metalurga iz Skoplja, koji također ima 47 bodova.

Treći na tabeli, s bodom manje od vodećeg dvojca je najtrofejniji makedonski klub, skopski Vardar.

Ostalo je još osam kola do kraja prvenstva, a osvoje li naslov, naravno, to će biti najveći uspjeh u 63. godišnjoj klupskoj historiji Horizonta.

U tih preostalih osam kola, igrat će i sa Metalurgom (kod kuće), a u posljednjem kolu će u goste aktuelnom prvaku Vardaru.

Horizont svoje utakmice igra na stadionu Kukuš u najvećem gradu na istoku Makedonije, Strumici. Kapacitet stadiona je je 1.500 gledatelja, tako da i kada bi svi stanovnici Turnova odlučili doći na neku od utakmica svoga kluba, na stadionu bi ostalo 560 slobodnih mjesta.

“Bit će nas mnogo, ali starci i djeca će ostati kod kuće. Pa mora neko čuvati kuće od provalnika”, šali se jedan navijač kluba Turnova.

Integralni članak pročitajte na: http://www.sport.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti