Mačke ne osjećaju gorak i sladak ukus: Zbog čega su onda tako izbirljive kada je riječ o hrani?

Naučnici su otkrili da mačke ne prepoznaju ni sladak, ali ni gorak ukus

Potreba za razlikovanjem gorkog ukusa kod životinja razvijala se evolucijski: vrstama koje se hrane biljkama to pomaže da prepoznaju nejestive i otrovne biljke.

Kod ljudi, za percepciju gorkog ukusa, odgovorni su receptori TAS2R38 i TAS2R43.

Mačke su jedini grabljivci kojima ne treba biljna hrana, pa je njihova sposobnost prepoznavanja gorkog ukusa, izgubljena u procesu evolucije.

Istraživači su ranije otkrili da mačke ne “razumiju” ni sladak ukus; umjesto toga, njihovi receptori naporno rade kako bi razlikovali različite ukuse mesa.

Kao rezultat toga, mačke su izuzetno izbirljive kada je riječ o hrani: ono što je, iz ugla čovjeka, ukusno – mačku ne zanima.

Naučnici iz dvije međunarodne organizacije, AFB International i Integral Molecular, sproveli su studiju o receptorima ukusa kod domaćih mačaka (2015).

Niz eksperimenata uključivao je upotrebu nekoliko materija gorkog ukusa u raznim nijansama. To su posebno feniltiokarbamid (PTC) i propiltiouracil (PROP), čija je molekularna struktura slična strukturi briselske klice i brokolija, kao i aloin i denatonijum, koji se često dodaju otrovnim lijekovima kako ih djeca ili životinje ne bi greškom pojele.

Pokazalo se da mačji TAS2R38 receptor uopšte ne reaguje na PROP i gotovo je neosjetljiv na PTC.

TAS2R43 pokazao je slabu reakciju na aloin, a najjači efekat dao je denatonijum, najgori od svih poznatih supstanci. Dakle, reći da mačke uopšte ne osjećaju gorak ukus – nije baš u potpunosti tačno – međutim, ta njihova sposobnost prilično je smanjena.

Istraživanje receptora ukusa kod mačaka će se nastaviti jer ti rezultati utiču na proizvodnju mačije hrane i lijekova.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti