LJETI IZBJEGAVAJTE OVU HRANU: Ako budete jeli OVO znoj će vam smrditi i svi će ga osjetiti

Na miris znoja najviše utiče genetika, ali i hrana koju jedemo. Kako smo usred perioda vrućina i sparina, kako zbog sebe, tako i zbog ljudi u okruženju, obratite pažnju na to šta jedete.

znoj1

Htjeli mi to ili ne, svako od nas ima karakterističan miris tijela, a uzroci mogu biti razni. Pored genetike koja tu igra veliku ulogu, bitne su i fizička aktivnost, ishrana i starost. Na koži se prirodno nalaze bakterije, čak hiljadu vrsta može napraviti najrazličitije kombinacije koje uz znoj iz naših znojnih žlijezda stvaraju karakterističan miris.

Genetiku i godište ne možemo promijeniti, ali hranu možemo. Ovdje nije riječ o hrani koja će uticati na vaš zadah, već o onoj koja utiče na to kako se ‘osjećamo’ ispod pazuha i drugih dijelova tijela.

Prerađena hrana

Prerađena hrana u manjem ili većem obimu sadrži rafinisani šećer, zbog kog je, kao što se zna, glikemijski indeks proizvoda veći. Smatra se da šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja.

Kada se on kombinuje s bakterijama na koži, mijenja se i miris tijela. Prerađena hrana, takođe, ne sadrži hlorofil, hemikaliju koja daje povrću boju i neutrališe bakterije koje izazivaju neprijatan miris.

Crveno meso

Enzimi u crijevima razgrađuju ostatke aminokiselina, koji se zatim miješaju sa bakterijama na koži tokom znojenja i utiču na miris tijela. Kako se meso teže vari, i znojne žlijezde luče više znoja. Bakterijama su potrebni sati nakon jela sa crvenim mesom da nas dovedu do tačke da se “baš osjećamo”. Naša lična hemija diktira koliko će miris znoja izazvanog crvenim mesom trajati, pa tako to može biti od par sati do čak dvije sedmice.

Riba

Omega-3 masne kiseline iz ribe su od suštinske važnosti za funkcionisanje mozga i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Opšta je preporuka da ribu jedete dva puta sedmično. Njoj miris daje holin, koji se najviše nalazi u tunjevini i lososu. Neke sobe mogu izlučivati holin preko znoja i 24 sata poslije obroka s ribom.

Brokoli, kupus, karfiol, luk …

Pomenuto povrće je svakako izuzetno zdravo u nutritivnom pogledu, a može uticati i na to kako mirišemo. Razlog je sumpor, kojim su ove namirnice takođe bogate. Sumporova jedinjenja organizam razlaže u jedinjenja koja mirišu na užegli maslac, a izbacuje ih dijelom i kroz znoj. Trebalo bi da ovaj neprijatni miris većim dijelom iščezne već u roku od šest sati poslije jela.

Ovo ne znači da brokoli, kupus i karfiol treba da izbjegavate, naprotiv. Dinstanjem ovog povrća u vodi koju ste začinili prstohvatom morske soli možete neutralisati veći dio sumporovih jedinjenja, pa tako i smanjiti uticaj na neprijatno znojenje.

Izvor: zena.blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti