Koronavirus kao kulisa nove zavjere s Putinom, Trumpom i bankarima

“Putin i Trump protiv Novog svjetskog poretka: Finalna bitka” naslov je teksta objavljenog na više rubnih portala, a koji je prijevod članka izvorno objavljenog na stranici Oriental Review.

U skladu s teorijom zavjere o novom svjetskom poretku, koja tvrdi da mala grupa međunarodnih elita kontroliše i manipulira vlade, industrije i medijske organizacije širom svijeta kroz centralni bankarski sistem, u tekstu se tvrdi da su Putin i Trump zadali jak udarac bankarima svojim posljednjim potezima, pa nam sad slijedi “finalna bitka” – za koju nije jasno kada bi se i kako trebala odigrati. Tekst je na Oriental Reviewu objavljen 31. marta, a prijevod (u koji pri prenošenju nismo pravopisno intervenisali, a sadrži niz grešaka) objavljen je 3. aprila.

Koronavirus nisu pokrenuli bankari, efikasnost postojećih lijekova na Covid-19 još se ispituje

Prvi dio teksta obiluje neistinama u vezi koronavirusa. Npr. da su bankari, ”kako bi spriječili ovu nadolazeću hiperinflaciju, pokrenuli virusni napad na četiri zemlje (Kinu, Iran, Italiju i sada Sjedinjene Države) kako bi širili paniku među stanovništvom, uz dragocjenu pomoć svojih sramotnih medija”. Naučnici koji su proučavali novi koronavirus slažu se da je nastao prirodnom mutacijom.

Slijede netačne tvrdnje o lijekovima koji liječe Covid-19. “Vrhunski virolozi na planeti potvrdili su da Kinezi koriste Klorokine sa spektakularnim rezultatima kako bi izliječio pacijente, a zatim su poboljšali svoj čarobni napitak dodavanjem pneumoničnog antibakterijskog lijeka nazvanog azitromicin i spasili sve od svojih prvih 1000 slučajeva, osim jednog. Donald Trump je odmah nametnuo isti tretman borbom protiv vlastite Federalne uprave za lijekove (FDA), koju je kupila i bila u vlasništvu duboke države. To je prisililo sve medije da razgovaraju o Čudesnom eliksiru dr. Didiera Raoulta”.

Podsjećamo, upravo je Trump u javnosti popularizirao tezu da lijek protiv malarije hidroksiklorokin u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom (tj. Plivinim Sumamedom) pomaže oboljelima od Covida-19. Ova tvrdnja nije potkrijepljena dovoljnom količinom naučno utemeljenih dokaza.

Francusko istraživanje koje je pokazalo obećavajuće rezultate koktela dvaju spomenutih lijekova metodološki je problematično, prvenstveno zbog izostanka kontrolne grupe.

Takođe, francuski virolog Didier Raoult u međuvremenu se pokazao kao prilično kontroverzna figura. Ukratko, osim što njegovo istraživanje nema kontrolnu grupu, troje recenzenata je utvrdilo manipulaciju podacima, a glavni urednik časopisa koji je objavio istraživanje ujedno je i jedan od autora studije.

Tačno je da se trenutno provode klinička istraživanja kako lijekovi klorokin i hidroksiklorokin (koji su odobreni za liječenje malarije i određenih autoimunih bolesti poput lupusa i reumatoidnog artritisa) djeluju u liječenju Covid-19, obavijestila je Evropska agencija za lijekove (EMA), napominjući da njihovu djelotvornost u liječenju bolesti uzrokovane koronavirusom tek treba dokazati.

Ni kasnija tvrdnja u tekstu da je “u subotu, 28. marta, Rusija objavila svoj vlastiti brend za ubijanje korone, temeljen na čarobnom napitku dr. Raoulta” nije tačna. Radi se o dezinformaciji koju plasiraju ruski mediji, tvrdeći da lijek protiv malarije mefloquine pomaže oboljelima od Covida-19. Ni ta teza nije naučno potvrđena, a pritom postoji i zabrinutost zbog mogućih štetnih nuspojava.

Trumpove izjave o lijeku za Covid-19 demantovane su istog dana

Takođe, Donald Trump nije nametnuo liječenje ovim lijekovima u SAD-u. Njegove izjave date 19. marta o efikasnosti klorokina u liječenju Covida-19 istog su dana demantirane i utvrđene kao netačne, a FDA još uvijek ne propisuje nijedan lijek za liječenje Covida-19.

Tvrdnje da je zbog klorokina došlo do lančane reakcije pa su “glavni direktori farmaceuta otpušteni su jer su upravo izgubili ugovor o vakcinama” da je “Macronova vlada proglasila u januaru 2020. da je klorokin štetan i odbila je njegovu upotrebu” takođe nisu tačne.

Bivša francuska ministrica zdravlja Agnès Buzyn je u januaru 2020. potpisala uredbu o klasifikaciji lijekova prema preporuci Nacionalne agencije za sigurnost lijekova, te je klorokin stavljen na Listu II. „Lijekovi na Listama I i II su lijekovi koji se izdaju na recept i koji se mogu dobiti samo uz predočenje doktorskog recepta. Proizvodi s Liste II mogu se izdati nekoliko puta s istog recepta tokom 12 mjeseci”, objasnilo je francusko ministarstvo zdravlja. U praksi, to znači da je lijek Plaqunil u Francuskoj moguće dobiti samo uz recept, a ne u slobodnoj prodaji. Vijesti o otpuštanjima šefova farmaceutskih firmi nije moguće naći.

U tekstu se hvali i dr. Wolfgand Wodarg, čije je tvrdnje o koronavirusu portal Raskrinkavanje.ba ocijenio kao netačne.

Putin i Trump kao borci protiv Novog svjetskog poretka

Drugi dio teksta hvali Putina i Trumpa. Navodi se da je Putin “dokazao svakoj zemlji da je nezavisnost od bankarskog sistema NWO sada stvar izbora” i da “Putin sada kontroliše u potpunosti moćno naftno tržište, neizbježni energetski resurs koji podmazuje ekonomije i vojske, dok NATO bankari mogu samo gledati, bez ikakvih sredstava da ga vrate”.

Putin i Trump tek su 31. marta telefonski razgovarali o pandemiji i cijeni nafte, pa ishod tih razgovora autoru teksta (izvorno objavljenog takođe 31. marta) nije mogao biti poznat. Tek 12. aprila objavljeno je da su 23 zemlje proizvođači nafte u sklopu organizacije OPEC+ dogovorile smanjenje proizvodnje kako bi spriječili haos na tržištu.

Ruska pomoć Italiji predstavlja se u tekstu kao “Putinov spasilački posao” i stavlja se u kontekst s vijesti da je Češka blokirala avion za pomoć iz Kine. Česi su doista zaplijenili dio pomoći koju je Kina poslala za Italiju, a u međuvremenu su objasnili kako je došlo do greške.

Tvrdnja da je 29. marta “Trump preuzeo kontrolu nad Federalnim rezervama, čime sada postupaju dva predstavnika državne blagajne” takođe nije tačna, a potiče iz pogrešno protumačene vijesti da je paket pomoći od 2.000 milijardi dolara kojeg je odobrio Kongres 27. marta “Trumpovo preuzimanje FED-a”.

Dalje se u tekstu spominje sporazum po kojem će investicijska firma BlackRock kupovati obveznice za FED, što su neki analitičari ocijenili kao “nacionalizaciju tržišta”, no to ne dokazuje tvrdnju da je Trump “nakon tri godine na vlasti … konačno ispunio svoje izborno obećanje o uklanjanju privatnih banaka iz američkih javnih poslova, čime je okončao stoljeće eksploatacije američkih građana” kako se u tekstu tvrdi.

Napomenimo kako je za razumijevanje ove lažne vijesti bitna informacija da je stranica EUvsDisinfo, posvećena raskrinkavanju lažnih vijesti i onih koji ih plasiraju, otkrila da je Oriental Review baziran u Rusiji i služi kao izvor za “alternativne perspektive” na tekuća svjetska zbivanja. The Daily Beast je objavio kako je stranicu 2010. godine osnovao Moskovljanin Andre Fomine, te je neko vrijeme u opisu stajalo da je riječ o “nezavisnom internet listu iz Moskve”.

Izvor: faktograf.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti