Koliko dugo možete mačku ostaviti samu?

Prije nego odlučite koliko dana ćete mačku ostaviti samu kod kuće, uzmite u obzir njezin temperament i ponašanje

Mačke su društvena bića i vrlo brzo se vežu sa vlasnika, nedostaje im i tužne su kada se niko ne brine o njima. Kada vlasnik mora ostaviti mačku samu zbog poslovnog putovanja ili odmora, mogu je ostaviti u pet hotelu ili zamoliti prijatelje ili članove porodice da se brinu za nju. Jedno od najčešćih pitanja koje vlasnici postavljaju je koliko dugo je smiju ostaviti i koje su potencijalne opasnosti kada je mačka sama?

Dokazano je da samoća uzrokuje često stres kod životinja. Mačka kojoj nedostaje vlasnik često odbija jesti ili piti vodu, čak i kad se neko drugi brine o njoj. Situacija se dodatno komplicira, ako ljubimac ostaje kući potpuno sam.

Ostavljanje mačke same 3 dana ili čak cijelu sedmicu
Svi vlasnici životinja zainteresovani su za pitanje: Koliko dugo smijem ostaviti mačku samu kod kuće? Tačan odgovor je ne duže od tri dana. Na primjer, odete u petak i vratite se u nedjelju. Mačka može živjeti sama u stanu tri dana. Ako planirate duže putovanje, ne možete je ostaviti potpuno samu. Čak i ako je neko dolazi posjetiti, životinja će iskusiti veliki stres zbog samoće. U ovom slučaju, pronađite joj smještaj ili nekoga ko će je paziti to vrijeme.

Šta vlasnik treba pripremiti
Kako bi situacija bila što je ugodnije moguća, pobrinite se da vaš četveronožni prijatelj ima sve što mu je potrebno.

Hrana
Najvažnije je ostaviti dovoljno hrane. Ako je zdjelica za hranu premala, kupite još nekoliko. No, ostavite samo suhu hranu jer će se mokra pokvariti. Ne bojte se ostaviti i veće količine hrane nego inače. Kao pravilo, mačke jedu malo i rijetko će pokušati pojesti sve odjednom.

Voda
Dok je vlasnik odsutan, mačke će jesti samo suhu hranu, stoga je vrlo važno ostaviti dovoljno svježe vode. Napunite nekoliko zdjelica vodom.

Igračke
Kutije, loptice, igračke jednostavne poput omota od bombona, sve što će joj pomoći da zaboravi na samoću. Što joj više zabave omogućite, vjerovatnije je da će stan ostati uredniji.

Posude za nuždu
Ne zaboravite napuniti posudu sa svježim pijeskom, i možda bi bilo pametno da ostavite i još jednu. Pobrinite se i za svoje cipele i tepihe, jer bi ih mačke mogle „koristiti.“

Potencijalne opasnosti
Ako ostavljate ljubimca samog, pobrinite se za njegovu/njenu sigurnost:
Zatvorite prozore i otvorite vrata. Svi prozori bi trebali biti zatvoreni, a vrata otvorena. Ovo se prije svega odnosi na toalet.

Sklonite lomljive predmete, poput vaza, tanjira, malih predmeta, sve što može slučajno biti slobljeno. Ako vašu mačku nikada nisu interesovali stolovi i police, sada bi moglo biti vrijeme da joj i to privuče pažnju.

Zamolite susjede, prijatelje ili porodicu da posjećuju vašu mačku, a ona će biti oduševljena da komunicira sa njima.

Broj dana koliko možete ostaviti mačku samu, najviše zavisi od njezinog temperamenta. Neke mačke mogu jedva preživjeti i dva dana. Druge mogu ostati same i duže bez problema, ako imaju dovoljno hrane i svježe vode. Kada odlučujete koliko ćete dana ostaviti mačku samu, razmotrite njen temperament i ponašanje, jer individualne karakteristike ovdje igraju ulogu. Nakon što se vratite sa odmora ili poslovnog putovanja, pokušajte provesti što više možete vremena sa svojim ljubimcem, pružajući mu pažnju i ljubav.

Izvor: soeursmagazine.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti