Kobeja su izdali roditelji: Nisu mu došli na svadbu i oproštaj

Legendarni košarkaš Kobe Bryant poginuo je u 41. godini zajedno sa svojom kćerkom Giannom Marijom i još sedmoro osoba poslije pada helikoptera u gradu Calabasas u Kaliforniji.

kobe3

Poslije njegove smrti, košarkaški svijet je ostao u šoku, jer je otišao košarkaš koji je ostavio trag na generacije i koji je bio cijenjen i voljen.

Ipak, iako je sve u njegovom životu djelovalo savršeno, uz porodicu, ženu i svoje kćerke, mnogo problema imao je sa roditeljima.

Bryant je rođen 23. avgusta 1978. godine u Filadelfiji iz braka Pam i Joea koji su se uzeli tri godine ranije i pored Kobeja dobili još dvije kćerke.

Naravno, roditelji su bili podrška slavnom košarkašu tokom karijere, a prvi problemi nastali su kada je Kobe odlučio da se oženi Vanessom, a kulminirali su 2013. godine kada su Pam i Joe odlučili da prodaju vrijedne sportske rekvizite iz karijere svog sina, i to, bez njegovog znanja, sa ciljem da kupe novu kuću.

To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg nisu bili i na Bryantovom oproštaju od košarke. Prema pisanju medija u SAD-a, njihov odnos je do njegove smrti ostao zategnut i hladan.

Kobe je svoju veliku i najveću ljubav, tada osamnaestogodišnju Vanessu, upoznao kada je imao tek 21 godinu i brzo ju je zaprosio. Tada je njegova majka Pam odlučila da ne podrži njihovu vezu i brak jer je smatrala da su isuviše mladi. Iz tog razloga, cijela porodica, uključujući oca i dvije sestre, nije prisustvovala vjenčanju te 2001. godine.

Ipak, samo rođenje Natalie, prve Kobejeve kćerke uticalo je na veliko pomirenje koje je potrajalo skoro deceniju, do 2013. godine.

– Naši odnosi su sr****. Kažem, kupit ću im jako lijepu kuću, a odgovor koji sam dobio je bio da ona nije bila dovoljna. I onda prodaju moja sr**** – rekao je Kobe tada u jednom od intervjua za ESPN.

Roditelji su planirali da sportske rekvizite svog sina prodaju na aukciji jedne prestižne kuće. Očekivalo se da će stvari dostići vrijednost od oko 500.000 dolara. Ali, uslijedio je novi veliki preokret u odnosima dvije strane. Tako je samo sedam dana prije početka zakazane aukcije, došlo do pomirenja.

– Žalimo zbog postupka koji smo napravili, kao i zbog izjava upućenih Kobe Bryantu. Izvinjavamo se za nesporazum i neplanirani bol koji smo možda prouzrokovali našem sinu i cijenimo finansijsku podršku koju nam on obezbjeđuje tokom godina.

Utisak je da je Kobe i preko ovog postupka prešao bez problema. Tako je često isticao kako je ponosan na svoju porodicu, posebno na sestre.

– Zaista sam ponosan na njih. Uspjele su da dođu do svog posla, žive svoje živote, brinu se o sebi. Sada bolje razumiju sebe, i ko su kao ljudi, umjesto da se budu ogorčene jer se stalno oslanjaju na mene.

Smatra se da je sve što je prošao jedan od glavnih razloga zbog kojih je u pismu koje je sam sebi napisao, i zbog kojeg je dobio Oskara za kratki film, istakao da u porodicu treba investirati, a ne davati njima.

– Očito, davanje materijalnih sredstava može izgledati kao prava odluka. Voliš ih, i uvijek su bili tu za tebe, tako da je ispravno da oni sa tobom dijele tvoj uspjeh i sve što dolazi sa njim. Tako, kupiš im auto, veliku kuću, platiš sve račune. Želiš da vode lijep i udoban život, je li tako – napisao je on i onda nastavio.

– Najvažniji savjet koji ti mogu dati je da se pobrineš da roditelji ostanu roditelji, a ne menadžeri. Prije nego potpišeš taj prvi ugovor, osiguraj pravi budžet za svoju porodicu, onaj koji će im omogućiti da žive lijepo, dok sa druge strane ti rasteš u svom poslu i praviš veliki uspjeh. Na taj način, djeca tvoje djece će moći da investiraju u svoju budućnost kada za to dođe vrijeme.

Poslije svega, roditelji nisu bili sa Kobijem na njegovoj oproštajnoj utakmici, a ni onda kada su Lakersi povukli dresove sa brojevima 24 i 8 koje je Bryant nosio tokom karijere. Takođe, roditeljima se nije ni zahvalio u svom obraćanju.

– Želim da kažem, hvala vam mnogo. Nisu samo moji dresovi koji tu vise za mene. To je sve zbog dresova koji su tu bili okačeni i prije mene. Oni su me inspirisali da igram ovu igru na visokom nivou. Magic Kareem Abdul-Jabbar, Shaq, “gurali” su me svakog dana. Baylor, Chamberlain, Goodrich, West, Worthy. Nastavlja se dalje i dalje.

On se zahvalio kćerkama za koje je rekao da bez obzira što su odrastale sa mnogo privilegija, od njih očekuje da naporno rade u životu.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti