Ko je ovaj jaako ozbiljni dečko? (FOTO)

Njegova muzička karijera koja traje 40 godina i nikada nije bila praćena skandalima koji su skoro pa normalna stvar za ovu vrstu profesije pa ga je i ona “žuta” štampa uvek zaobilazila. Iza sebe ima preko 3.000 koncerata odsviranih uživo i preko 5 miliona prodatih nosača zvuka.

baj1

Momčilo Bajagić Bajaga rođen je 19. februara 1960. godine u Bjelovaru, Hrvatska. Pokojni otac mu je bio vojno lice – pilot, a i mama je radila u vojnoj službi ali kao civil. Kada se priseća roditelja kaže da je otac uvek bio tolerantan prema njemu, a mama – racionalna žena. Što se detinjstva tiče, drago mu je što ga je proveo baš u Zemunu.

mom9

Od ranih 80-ih, Bajaga je frontmen benda “Bajaga i instruktori”, jednog od komercijalno najuspešnijih srpskih pop/rok bendova svih vremena. Veći deo života je proveo živeći i radeći u Zemunu.

mom13

Muzičku karijeru je počeo sa 14 godina u bendu TNT, a karijera mu je krenula izuzetnim tokom kada se sa 18 godina kao ritam gitarista priključio bendu “Riblja Čorba”. Prvo je nastupao samo na nekim pesmama tokom koncerta, potom se pojavljuje kao koautor na nekim pesmama. Ubrzo nakon toga za “Riblju Čorbu” se pojavljuje kao kompletan autor i to sa par hitova od kojih je najpoznatiji “Kad hodaš”. S ovim bendom zajedno snima 5 albuma.

mom2

Zapažen je bio nastup grupe “Frka” koja je za emisiju “Rokenroler” snimila spot za Bajaginu pesmu “Pustite me druže”. Pošto je u međuvremenu napisao i pesme koje nisu odgovarale senzibilitetu Riblje Čorbe rešio je da ih izda na posebnom albumu kao solo ploču. Radi snimanja novog albuma skuplja iskusne muzičare, a prijatelji ga nagovaraju da novi materijal odsvira na par koncerata.

Svoj prvi samostalni nastup je imao u zagrebačkom centru Kulušić 12. 4. 1984.

mom3

Iz Riblje Čorbe ga isključuju 19. jula 1984. godine posle čega on nastavlja sa svojim bendom. Snima album sa svojim pesmama pod nazivom “Pozitivna geografija”, a bend dobija naziv “Instruktori pozitivne geografije”. Kasnijih godina naziv benda skraćuju na „Instruktori“, a poslednjih godina se na nastupima pojavljuju pod nazivom „Bajaga i instruktori“.

momcilo bajagic bajaga

Uspeh grupe je neverovatno brz. Krajem 1984. godine Bajaga u anketi lista “Rock” dobija titulu rok muzičara godine, a muzičari album “Pozitivna geografija” proglašavaju najboljim u 1984. godini. Tada je već bilo jasno da će “Bajaga i Instruktori” postati jedna od najvećih ako ne i najveća pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.

Sa svojim bendom je svirao i pevao na svim stranama sveta, jedino kako kaže nikada nisu imali koncert u Južnoj Americi.

Sem rada sa bendom, Bajaga je radio i muziku za film „Ni na nebu ni na zemlji“ (poznati hit „Moji su drugovi“) odakle potiče muzika koja je objavljena na Bajaginom solo albumu, kao i za TV seriju „Otvorena vrata“. Ponovo snima 2003. godine muziku za film „Profesionalac“ po drami Dušana Kovačevića.

mom7

U braku sa suprugom Emilijom ima dvoje dece, sina Marka i ćerku Anđelu. Za decu kaže da bi kao i svaki roditelj voleo da ga slede u profesiji, ali da smatra kako se njih dvoje neće ozbiljnije baviti muzikom. Kći je krenula u dizajnersku školu, a sin na Fakultetu dramskih umetnosti završava odsek produkcije.

mom4

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti