KK Split vraća ime Jugoplastika

KK Split je objavio da¸na dresove vraća ime Jugoplastike, nakon što generalni sponzor, firma Tommy, nije produžila ugovor s klubom.

Do daljnjeg će na žutom dresu splitskog kluba stajati ime slavne Jugoplastike, koja je tri godine u nizu bila prvak Evrope i postala košarkaškom dinastijom po kojoj se u evropskoj košarci pamti prošlo stoljeće.

Jugoplastika na novim dresovima ima mjesto ispod imena kluba koji se danas zove Split, a nekad se zvao Jugoplastika Split, pa su pozicije na dresu bile i drugačije raspoređene. Iz KK Splita poslali su nam fotografije, a s dresom je među prvima pozirao Stipe Pletikosa. 

“S obzirom na to da je istekao ugovor s firmom Tommy, koja je više sezona bila naš generalni sponzor i kojoj se zahvaljujemo na saradnji, KK Split je donio odluku da do daljnjeg, a u čast 75 godina kluba i u slavu tri titule prvaka Evrope, na dres vraća ime Jugoplastika. U znak poštovanja na najslavnije dane u istoriji našeg kluba vraćamo to ime na dres, na mjesto koje je rezervisano za generalnog sponzora kluba”, objavili su iz kluba.

Zatiranje imena 

Posljednjeg desetljeća ime Jugoplastike nastojali su zatrijeti u Splitu lokalni uhljebi u dnevno-političke svrhe, a koji se uhljebljuju i u sportskim klubovima, što ima logike jer su svi na budžetu Grada. U Splitu je prebrisan kultni mural Jugoplastike, na Gripama su zabranili puštanje himne kluba iz 70-ih godina, a na obilježavanja godišnjica, svečanosti i druženja za službeno najbolju košarkašku momčad Evrope 20. stoljeća nije se odazivao skoro niko od legendarne postave. Nedavno su na predstavljanje knjige o Jugoplastici u Split došli Dino Rađa i Božo Maljković, većina drugih nisu se ukazali, iako su imali pozive, a neki od njih su i potvrdili dolazak. Nakon brisanja murala u Spltu Rađa je poručio: “Neostvareni jadnici, gadite mi se”; a nepoznate detalje iz odnosa s klubom u kojem se vratio završiti karijeru te u 36. godini na Gripama slavio naslov prvaka Hrvatske, pa se kasnije prebacio u upravljačke strukture, otkrio je i nedavno.

Jugoplastika je bila prvak Evrope 1989.,1990., 1991. godine, a idućih godinu dana nastupali su pod imenom POP 84.

Klub službeno nosi ime KK Split od 1997. godine, a klub je višestruko spašavan od stečaja raznim manevrima i hibridnim kombinacijama, klasičnim za klubove u Hrvatskoj. Nakon prekida saradnje s Tommyjem klub čekaju novi izazovi, a dotad će na prsima nositi ime kluba iz kojeg su nastali. 

U novu sezonu ušli su solidno i drže se nakon devet odigranih utakmica regionalne ABA lige na devetom mjestu od 14 klubova.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti