Kineska sonda snimila neobičan kamen na tamnoj strani Mjeseca

Sonda Chang’e-4 svojim je autonomnim roverom Yutu 2 nastavila istraživanje tamne strane Mjeseca, te na njemu zabilježila prilično neobičnu pojavu, “miljokaz” koji viri iz regolita

Kina je još početkom 2019. godine na Mjesec, i to na njegovu stranu nevidljivu sa Zemlje, spustila svoju sondu Chang’e-4. Uz nju, na Mjesec je dopremljen i autonomni robotski rover Yutu 2 (Zec od žada 2), opremljen s nekoliko naučnih instrumenata. Među njima nalazi se spektrometar za vidljivu i infracrveni svjetlost (VNIS) koji bilježi kako se svjetlost odbija od raznih predmeta i tako otkriva njihov sastav.

Roverove su kamere prvo zabilježile jedan neočekivan prizor u Von Kármánovom krateru, gdje se rover nalazi. Usred uobičajenog regolita i Mjesečevog kamenja snimile su, naime, jednu stijenu prilično neočekivanog oblika. Kinezi su odmah spomenuti instrument VNIS upotrijebili kako bi počeli analizirati tu pojavu.

Ne znamo kako je nastao

Kao što se može vidjeti na slikama, radi se o monolitu, stećku, stalagmitu ili pak, kako su ga Kinezi nazvali, “miljokazu” – komadu stijene zabijene u površinu tako da mu dio strši iz nje.

Ovaj je kamen neobičan jer uslovi na Mjesecu nakon izvjesnog vremena svaki sličan komad materijala zaoble u kuglu ili približno okrugli oblik. Naučnici su stoga zaključili da je ovdje riječ o geološki prilično mladom komadu kamena koji je tamo vjerovatno završio nakon udara meteorita, odnosno kao otpadak od udara u neki od obližnjih kratera.

Neobičan izgled ove stijene privukao je kontrolu misije Chang’e-4, pa su rover poslali u pobliže istraživanje. Ona sada ima zadatak proučiti sastav kamena i vidjeti je li on dio Mjesečeve površine ili je doputovao s meteoritom i tako nakon udara u Mjesec dospio na površinu našeg prirodnog satelita.

Izvor: bug.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti