Kilogram je trenutno 75€: “Poznajem ženu koja je za jednu sezonu kupila novi auto”

Prema procjenama otkupljivača, iskusni sakupljači mogu dnevno zaraditi između 100 do 250 €

branje1

 

BiH bilježi rast izvoza kako samoniklih tako i gljiva iz uzgoja. Potražnja za ovom zdravom i ukusnom namirnicom sve je veća te se sve više ljudi u BiH okreće sakupljanju i uzgoju gljiva.

Šume u BiH obiluju stotinama vrsta gljiva, a među njima najskuplja je smrčak. Ova gljiva bi mogla biti i razlog zbog kojeg istočna Hercegovina često gori. Požar pa kiša – najbolji je recept da u šumi bukne ova gljiva za kojom je velika potražnja. Kilogram sirove je oko 15 €, dok je kilogram suhog smrčka prethodnih sezona dosezao čak i 125 €. U Evropi su cijene i više.

Oglasi za prodaju ovih gljiva na internetu već su krenuli, u što smo se i sami uvjerili na najvećem bh. internetskom oglasniku. U ponudi su ovogodišnji svježi smrčci po cijeni od 30 KM te sušeni, čija je cijena 150 KM..

“Ovo je specifična i rijetka vrsta gljive, bere se u aprilu i maju”, kazala je profesorica biologije Radislavka Albijanić.

Najbolje uspijeva na nadmorskoj visini oko 800 metara.

“Jako ju je teško naći, to jest, prava je atrakcija naći gljivu smrčak u prirodi. Njeno prirodno stanište je, naravno, šuma, i to hrastova, bukvina i brijestova. Takođe, možemo je naći na starim voćnjacima, ali na degenerisanom tlu. Zatim je možemo naći na površinama koje su bile izložene požarima”, objašnjava Albijanić.

Prema procjenama otkupljivača, iskusni sakupljači mogu dnevno zaraditi između 100 do 250 €. Mogućnost za relativno laku zaradu u šume je privukla veliki broj tragača za gljivama koji čak uzimaju godišnje odmore kako bi brali gljive. Sezona uglavnom počinje u proljeće, kada se u šumama mogu naći smrčak i neke proljetne vrste gljiva. Šume obiluju gljivama i u ljeto kada naiđu vlažni valovi, kad ima više kiše, kao što je bilo prošlog ljeta, a posebno u jesen od polovine septembra do polovine novembra.

Izvor: haber.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti