Kao izbjeglica plivala je u moru da spasi svoj i sestrin život, a sada će nastupati u Riju! (VIDEO)

Sirijka Yusra Mardini (18) nastupiće na Olimpijskim igrama za tim izbjeglica, čime će zaokružiti jednu nevjerovatnu sportsku priču.

Ovo će za nju biti prelijepo iskustvo, mnogo bolje od onog kada je morala da pliva u hladnom Egejskom moru, i da se bori za svoj i sestrin život.  Dok su bježale iz Sirije motor na čamcu je otkazao, a kako je ona jedina znala da pliva, skočila je u vodu i gurala čamac do obale. Trenirala je plivanje u Siriji, sa ocem koji je bio trener. Rezultati su obećavali, ali rat je sve naprasno prekinuo.

– Morali smo da odemo. Znali smo da će biti opasno i da možda poginemo na putu. Ali već smo bili mrtvi u svojoj zemlji. Ništa nismo mogli da uradimo – priča hrabra Yusra, koja je izbjegla sa starijom sestrom Sarah i dvojicom rođaka s očeve strane.

Stigli su do Libana i Turske odakle je brodom trebalo da odu do Grčke što je put koji su prošle i ostale izbjeglice.  Pronašli su brod i mislili su da su nadomak slobode.

– Bilo nas je 20 u brodu. Nakon pola sata otkazao nam je motor. Izgubila sam sve, stvari, odjeću, čak nisam imala ni patike – pričala je Yusra.

Brod je bio namijenjen za šest, sedam ljudi, a bilo ih je triput više.  Kad se pokvario motor, nastala je panika. Na brodu su samo Yusra, njena sestra i još jedna žena znale da plivaju. Svi su mislili da će se utopiti.  Ali, one su bez straha skočile u more i gurale čamac četiri sata, dok nisu stigle na otok Lesbos.  Bile su potpuno iscrpljene. Ali, nisu odustajale. Da nije bilo njih, vjerovatno bi se svi utopili ili umrli od žeđi.  Nakon izbjeglištva iz ratom pogođene Sirije i traumatičnog iskustva u Egejskom moru, Jusra i njena sestra stigle su do Njemačke gdje su ih smjestili u izbjeglički kamp. Blizu je bio i plivački centar pa se Yusra prijavila i oduševila trenera. Ispunila je olimpijsku normu i plasirala se u Rio.

– Mnogi u meni vide inspiraciju i neću ih razočarati. Želim pokazati da mi nismo samo žrtve, već i da možemo nešto postići. Mi smo kao svi drugi – rekla je Yusra.

Danas živi u Berlinu i sanja o jednoj stvari o kojoj sanjaju i svi ostali sportisti.

– Naravno da sanjam medalju – rekla je Sirijka.

Izvor: cafe.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti