Kako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena

Prvo što ćete da uradite kada formirate grupu jeste da joj pronađete odgovarajuće ime. Što je ono zvučnije to je veća šansa da nešto učinite u životu.

“Imena luda nalaze se svuda” reče jedan nepoznati pjesnik, a mi ćemo malo da se pozabavimo imenima jugoslovenskih grupa i njihovim porijeklom.

Atomsko sklonište je, na primjer, grupa koja svoju početnu pacifističku orijentaciju, vjerovali ili ne, duguje imenu. Naime, Sklonište se prije dolaska Boška Obradovića zvalo Jovo nanovo, ali je Obradović procjenio da je ime pomalo neozbiljno i nazvao telefonom Bruna Langera da u gomili prijedloga pronađe odgovarajuće.

Obradovićevi prijedlozi su išli otprilike ovim redoslijedom:

Ista djetinjstva, Liftekspres, 9 po Merkaliju, Atomsko sklonište …

Stoj, reče Langer, to je pravo ime!

Onda je Obradović rekao da ono iziskuje i određeni smjer grupe i tako je počelo.

A ko bi rekao da je na sve uticao naziv jedne bezazlene pozorišne predstave koju je Obradović držao prije desetak godina i na kojoj se (gle čuda!) čitala antiratna poezija.

Suprotnih primjera, gdje je prvo osmišljena tekstualna i muzička orijentacija pa onda potraženo ime u skladu s planiranim projektima, ima veoma malo.

Vatreni poljubac označava trećinu onoga što Milića Vukašinovića održava u životu (seks, rock’n’roll i Hanka Paldum).

grupe1

Drugi primjer je Laboratorija ili Laboratorija zvuka  braće Vranešević (kako su se još zvali), a što bi trebalo da iskaže stalnu Peđinu i Mladenovu težnju ka istraživanju novih formi muzičkog izražavanja.

Za razliku od vrijednih Vraneševića, nekima je, bar prema imenu, glavna razonoda hrana. Ima ih čak sasvim dovoljno za jedan kompletan meni: hladno predjelo, toplo predjelo, glavno jelo, dezert.

Ime grupe Leb i sol je nastalo po starom makedonskom običaju da se gostu prilikom ulaska u kuću ponudi hljeb i sol, a naši junaci jednostavno nisu uspjeli da se sjete ničeg pametnijeg.

Onda dolazi toplo predjelo ili Riblja čorba.

grupe3

Glavno jelo bi mogla biti Pekinška patka, Čontin kulinarski specijalitet nastao skraćivanjem jednog imena nastalog, opet, iz čiste šale: Pekinška patka u karamel sosu s dvije mandarine.

Za dezert smo ostavili Divlje jagode. Lipovača je želio neko voće, ali da uz nježno ime ide i nešto kontra, tj, divlje, pa su mu jagode bile nekako najprikladnije.

grupe4

Međutim, nisu sva imena nastala po hrani, što će reći da ima rokera koji se, umjesto da traće vrijeme na gomilanju suvišnih kilograma, radije opredeljuju za čitanje ili čak pisanje lijepe književnosti.

Azra nosi ime po Heineovoj pjesmi “Azra”:

Kraj tanana šadrvana gde žubori voda živa, svakog dana šetala se sultanova kćerka mila.
Svakog dana jedno ropče stajalo kraj šadrvana, kako vr’jeme prolazilo, ropče blijeđe, blijeđe bilo.
Jednog dana pitala ga sultanova kćerka draga: “Kazuj, robe, odakle si, iz plemena kojega si?”
“Ja se zovem El Muhammed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube!”

grupe5

… a Buldožer po pjesmi “Nekog trebaš voleti” slovenskog pjesnika Fea Volariča, a koja glasi ovako:

“Nekog trebaš voleti, pa makar i buldožer” 

Prljavo kazalište je termin koji je Jasenko Houra pronašao čitajući “Alana Forda”.

grupe2

Dvije grupe nose imena po sopstvenim pričama.

Boa po priči “Boa konstriktor” koju je u mlađim danima sastavio tandem Puljiz-Remenarić, dok ime U škripcu  potiče iz priče po kojoj je babu gitariste Vase pojeo vuk i ona se nalazi u škripcu, a Vasa nije Crvenkapica pa ne može da je spasi … Kasnije se ispostavilo da su U škripcu maler grupa i da im ime sasvim odgovara …

Neke grupe su imale gotove pjesme prije nego što su osmislile ime.

Xenia se zove po sopstvenoj “Kseniji” s tim da su “izvršene neke grafičke korekcije”.

Parni valjak po svom hitu, znate ono:

“Ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim”

… a Bijelo dugme po pjesmi “Kad bi bio bijelo dugme” koju su snimili u vrijeme kad su se zvali Jutro.

Bijesan zbog šut karte kojom ga je častio Bregović, ritam gitarista Ismet Arnautalić (inače kum Jutra) zabranio je Bosu korištenje imena, pa je rješenje pronađeno u nazivu pesme, a novi kum je postao sarajevski dizajner Dragan S. Stefanović.

grupe6

Ovdašnji rokeri vole kafane, pa je nekoliko imena nastalo i u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Bulevar se sastavio negdje oko septembra 1978. i u prvo vrijeme svirao pod imenom Tilt iz jednog sasvim prozaičnog razloga koji se uklapa u stabilizacijsku politiku našeg društva: imali su neke plakate, pa tako … Za Novu 1979. su čak nastupili kao Džentlmeni u kombinaciji s Brankom Marušićem Čuturom (menadžer je bio Grada!), a u proljeće 1979. (kad je nestalo plakata), momci su odlučili da smisle nešto drugo.

Sjedoše u kafanu “Lipov lad” na beogradskom Bulevaru Revolucije i počeše da prave listu:

Lipov lad, Čaša, Tanjur, Bulevar… obilno ga zalivajući pićem

Pritom su se toliko drali da su izazvali tuču u kojoj je neko pocjepao listu. Nele je uspio da spase jedan komadić na kom je pisalo Bulevar i sutradan, na probi, onako pripiti, odlučili su da se tako i nazovu. Šta mislite da je Nele uspio sačuvati ceduljicu s imenom Tanjir?

Srđanu Gojkoviću ime Električni orgazam palo je na pamet u beogradskoj kafani “Mornar”, bez nekog posebnog značenja.

Međutim, “najkafanskije” ime ima niška Galija. “Galija” je sjedište niških umjetnika, boema i ostalih ljudi koji nemaju mnogo novca; momci su jedne večeri sjedili u kafani i smišljali ime, a onda su odlučili da grupu nazovu po svom omiljenom prebivalištu.

Lačni Franz na slovenskom znači “Gladni Franz”, a Pankrti su u prevodu “Kopilad”. Prvo ime je nastalo iz šale, a “Kopilad”, po objašnjenju Pere Lovšina, označavaju njihov status u društvu, ali je ime zgodno i zato što sadrži termin “pank”.

Zana  je nazvana po svojoj vokalnoj solistkinji, Beograd po mestu rođenja njegovih članova, a Vruć vetar po klimi koja je vladala u popularnoj muzici u vrijeme kad su se našli (januar 1980.)

Film se u početku zvao Šporko Šalaporko i njegove žaluzine (naslov jedne priče Davora Slamniga, zagrebačkog književnika i bivšeg Buldožer gitarista), ali su pod “pritiskom” javnosti odlučili da pronađu nešto kraće i zgodnije.

Poslije gomile prijedloga usvojeno je ime Film jer se svima svidjelo i jer je “zvučalo nekako medijski”.

Kiki je oduvijek želio da postane pilot, otac gitariste Gorana Bogičevića je takođe bio pilot, imali su neke pilotske uniforme i, normalno, odlučili da postanu Piloti.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti