KAKO SIJEŠ TAKO ĆEŠ I DA ŽANJEŠ: Tri nevjerovatne istorijske priče koje dokazuju da je KARMA ČUDO!

Sudbina i karma nisu nešto sa čim se treba igrati a mnogi su to naučili, nažalost, na najteži mogući način. Zapanjujuće je da su zbog nečijeg nerazmišljanja ginuli milioni ljudi!

historic

KINESKA VELIKA GLAD

Godine 1958. Kina se našla na početku “Velikog skoka naprijed” – neuspjelog pokušaja Mao Cedunga da ubrza proces industrijalizacije i poboljša poljoprivrednu proizvodnju reorganizacijom stanovništva i usvajanjem intenzivnih industrijskih metoda.

Tako su Kinezi došli na “fantastičnu” ideju da eliminišu pacove, muhe, komarce i – VRAPCE!

Smatrali su da trpe veliku štetu od ovih “napasti” jer šire zaraze i, posebno vrapci, jedu zrnevlje. Velika Kina spas je našla u uništavanju vrabaca. Plašili su ptice pri slijetanju, tako da su ih prisiljavali da zbog iscrpljenosti padaju na tlo. Tada su ih ubijali i uništavali gnijezda, jaja i ptiće. Građani su nagrađivani po količini eliminisanih štetočina.

Međutim, nisu razmišljali o tome da će stvoriti disbalans u ekosistemu. Vođe se nimalo nisu nadale da će izazvati opšti haos. Ne znajući ili ne shvatajući da su vrapci jeli većinu insekata, doživjeli su najezdu napasti – ponajviše skakavaca, koji su im uištili polja. Kao rezultat došla je Velika kineska glad – od koje je umrlo 20 miliona ljudi.

SOVJETSKO TRENIRANJE PASA

Protivtenkovski psi u Sovjetskom savezu bili su obučavani da transportuju eksploziv do tenkova, armiranih vozila i ostalih meta.

Ruske i sovjetske vojne snage trenirale su ih najprije da odnesu bombu do mete i vrate se prije detonacija, ali zbog brojnih neuspjeha planiranih akcija, vremenom su od pasa napravili prave kamikaze.

Ipak, sudbina na miruje, kao ni karma. Veliki broj pasa se u strahu povlačio nazad u rovove i dizao u vazduh sopstvene vojnike.

Sovjeti nisu želeli da priznaju to kao svoju grešku, već su sve koji su kritikovali ovakve postupke sa psima progonili vojni kontraobavještajci.

NEUSPJELA ŠKOTSKA INVAZIJA

Netrpeljivost između Engleza i Škota nije nikakva novina. To traje vijekovima i neprijateljske strane obično nisu prezale ni od čega.

Godine 1349. kada je Englesku napala teška epidemija kuge, ne tako mudri Škoti riješili su da to iskoriste. Smatrali su da je zaraza zapravo Božji znak i Božji način osvete, pa su pohitali da okupiraju Engleze.

Naravno, čim su se približili – svi su se redom zarazili. U povlačenju je preminulo skoro pet hiljada škotskih vojnika.

Oni koji su se vratili nosili su virus koji se očigledno “uspavao” od velike hladnoće, ali je 1350. godine u Škotskoj nastala velika epidemija. Kuga je pobila skoro pola populacije ove zemlje.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti