Kako je Tito reagovao kad je prvi put čuo ‘Bijelo dugme’

Godinama se o jednom od najpopularnijih jugoslovenskih bendova, Bijelom dugmetu govorilo kao o državnom projektu, ali Goran Bregović je jednom prilikom, u intervjuu za Nedeljnik, odlučio stati na kraj tim pričama.

Opisao je kako je izgledao njihov prvi i jedini susret s Josipom Brozom Titom.

“Zaista smo imali stalno policiju za sobom. Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama. Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom posljednjeg mjeseca u vojsci imao sam kuću u Nišu gdje smo probali kao Bijelo dugme pred album ‘Bitanga i princeza’ i sjećam se da je upao odsjek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA”, ispričao je.

titobd

“A to da je Bijelo dugme bilo državni projekt? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pjevali ‘Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac’, pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito hoće baš to čuti. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt. Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvijek zbunjena u komunizmu. Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept već su htjeli čuvati tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor. To je zaliveno i zapečaćeno. Možda sam ja to otpečatio i promiješao”, rekao je.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti