KAKO BI IZGLEDALA NOVA JUGOSLAVIJA: 53. ekonomija svijeta veličine Velike Britanije

Šta bi bilo …

U decembru 2018. se navršilo 100. godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno prve Jugoslavije. Ova država danas više ne postoji pa predstavlja zanimljivu temu u stilu “šta bi bilo kad bi bilo”. Jednu takvu analizu napravio je autor Joseph Pisenti – kako bi izgledala reunificirana Jugoslavija?

Autor Joseph Pisenti poigrao se s idejom ponovnog rađanja Jugoslavije, analizirajući evenutalne činjenice koje bi činile osnove nove/stare države.

Prvi problem na koji je naišao jeste koliko bi država činilo novu Jugoslaviju, šest ili sedam. Naravno, to zavisi od toga koga bismo pitali – države koje su priznale Kosovo ili države koje nisu priznale ovu nekadašnju srbijansku pokrajinu.

Ne ulazeći previše u historiju raspada Jugoslavije, Pisenti ipak podsjeća da oko 2,4 teritorije Bosne i Hercegovine još uvijek leži u minama upravo zbog rata za nezavisnost.

Kada bi se Jugoslavija nekim čudom ponovo rodila ona bi imala 21.412.000 stanovnika, što je stavlja u 10 najvećih država Evrope kada je u pitanju populacija. Jugoslavija bi zauzimala osmo mjesto, iza Poljske koja bi bila na sedmom te ispred Rumunije na devetom mjestu.

Poznati YouTuber podsjeća da bi nova Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabilježeno 23.230.000 stanovnika. Također, podsjeća da sve sadašnje države, osim Makedonije, imaju negativan prirodni priraštaj.

Etnički, Jugoslaviju bi činilo 35 posto Srba, 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam posto Slovenci, šest posto Makedonci, jedan posto Crnogorci i 10 posto ostalih.

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 posto pravoslavnih, 27 posto katolika, 22 posto muslimana i osam posto ateista, agnostika i ostalih manjih vjerskih grupa.

Veličina Jugoslavije uporediva je sa veličinom Velike Britanije.

Pitanje stoji da li bi moderna Jugoslavija bila članica Evropske unije. Slovenija i Hrvatska su članice, ali ostale države nisu, što daje uvid i u trenutnu razvijenost država gdje spomenute najzapadnije bivše republike definitivno prednjače.

Zato bi nova Jugoslavija bila rezultat “poravnanja” prosječne zarade po glavi stanovnika i ona bi glasila 18.526 dolara po građaninu. Nominalni bruto nacionalni proizvod bio bi 191.045.000.000 dolara.

Ove cifre bi Jugoslaviju učinile 53. najrazvijenijom ekonomijom svijeta.

Vojni budžet bio bi oko 2.2000.000 dolara godišnje, a armiju bi činilo 228.000 pripadnika. Ponovo, ovo je slično Velikoj Britaniji koja ima 234.000 vojnika.

Pet najvećih gradova bili bi Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje, s tim da bi samo Beograd i Zagreb bili mjesta sa više od milion stanovnika.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti