Jedna od posljedica infekcije COVID-19: Nizu se pridružila i jedna, pomalo neobična!

Neki infekciju prolaze gotovo bez ikakvih simptoma ili uz veoma blage i kratkotrajne simptome. Drugi pak ni nakon sedmica intenzivnog liječenja ne mogu se oporaviti

Tokom posljednjih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa i tokom kojih je zabilježen sve veći broj oboljelih od COVID-19, liječnici su primijetili da bolest različito pogađa različite ljude.

Neki infekciju prolaze gotovo bez ikakvih simptoma ili uz veoma blage i kratkotrajne simptome. Drugi pak ni nakon sedmica intenzivnog liječenja ne mogu se oporaviti.

Ono što je prvo podsjećalo na gripu (temperatura, groznica, bolovi u cijelom tijelu, probavne smetnje), s vremenom je dobilo još cijeli niz sve ozbiljnijih simptoma i dugotrajnijih posljedica.

Tom nizu posljedica pridružila se i jedna, pomalo neobična – gubitak kose.

Prema istraživanju koje je provela dr. Natalie Lambert s Medicinskog fakulteta Sveučilšta Indiana, velik broj oboljelih od COVID-19, primijetio je da im je nakon bolesti počela intenzivno opadati kosa.

Dr. Lambert provela je anketu među osobama koje su preboljele COVID-19 ne bi li otkrila koji su simptomi najučestaliji i kakve posljedice bolest ostavlja na tijelo oboljelog. Dobila je više od 1500 odgovora osoba koje osjećaju trajne posljedice bolesti, među kojima su simptomi i posljedice koje često nisu navedene u službenim simptomima.

Kako prenosi Zimo.hr, tako je najčešće spomenut umor, bolovi u mišićima ili cijelom tijelu, nedostatak daha ili otežano disanje. No, mnogi su prijavili i probleme s koncentracijom i pamćenjem. Više od 400 pacijenata pak prijavilo je gubitak kose i to nekoliko mjeseci nakon što su preboljeli COVID-19.

Prema izvještaju klinike u Clevelandu, vjerovatno se radi o fenomenu koji se zove telogeni efluvij, odnosno kad las kose uđe u fazu mirovanja tokom rasta. To dovodi do kasnijeg opadanja kose, ali (barem se tako nadaju liječnici) bez trajnih posljedica. Do takvog opadanja kose često dolazi zbog nagle traume kao što su operacija, psihološka ili fizička trauma, teške infekcije ili visoka tjelesna temperatura, ekstremni gubitak težine ili jednostavno promjena prehrane.

Kako ističu, gubitak kose nije simptom infekcije COVID-19, već posljedica bolesti te može trajati i šest do devet mjeseci nakon završetka bolesti. To može izazvati dodatan stres kod pacijenata, no liječnici umiruju i tvrde da će kosa ponovno narasti.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti