IZVANREDNO OTKRIĆE ILI OBIČNA PREVARA: Egipatski hijeroglifi pronađeni u Australiji (VIDEO)

Još od vremena starih Aboridžina, postoje zapisi o posjetama mnogih naroda ovoj zemlji, mnogo prije kapetana Cook-a.

Australijska vlada bi možda voljela da mislimo kako je kapetan Cook prvi otkrio ovu zemlju nakon Aboridžina, no čak će i “pravi” Aboridžini priznati da ova zemlja ima dugu i zanimljivu prošlost.

Dva slučaja o kojima ima mnogo zapisa i dokumenata padaju na pamet – jedan na lokaciji sjeverno do Sydney-a, a drugi sjeverno do Brisbane-a. Na ova dva mjesta hijeroglifi koje možemo naći datiraju mnogo vijekova unazad, podržavajući priče o domorocima koji su održavali veze s tim neobičnim kulturama.

Pretpostavlja se da su ti ljudi došli iz dalekih zemalja u potrazi za zlatom. Neke od rasa koje su tada posjetile Australiju bile su zasigurno Azteci i Egipćani. U Brettovim ‘Zelenim knjigama’, Aboridžini bi govorili o brodovima sa “otkucajima srca”, a to bi se, naravno, odnosilo na lupanje bubnjeva dok je svaki zamah vesla udarao o vodu. Zapisi dalje govore o jedrima, njihovim riječima, a takođe i o zaštitnim oklopima koje su nosili neki od stranaca koji su dolazili s takvih brodova.

Hijeroglifi su prvi put viđeni oko 1900. u Nacionalnom parku Brisbane Water, Kariong, u Australiji. Postoji oko 250 kamenih rezbarija koje su dio lokalnog folklora ovog područja.

– Najzanimljiviji dio otkrića jeste stil pisanja. Prema stanovnicima koji su imali priliku da vide i proučavaju te hijeroglife, napisani su u arhaičnom stilu ranih dinastija, stilu koji je veoma malo proučavan i neprevodiv za većinu egiptologa – navode pobornici ove teorije.

Ali profesor Boyo Ockinga iz Odjelenja drevne istorije Univerziteta Macquarie tvrdi da su glifovi lažni, iako bi on lično volio da su autentični.

– Bio bih prva osoba koja bi pozdravila neku vrstu veze, jer bi to učinilo moju temu relevantnom za australijsku istoriju. Bilo bi divno, ali bojim se da to jednostavno nije moguće – zaključuje on.

Pogledajte koliko i da li australijski hijeroglifi liče na egipatske.

Izvor: dnevno.hr/medioteka.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti