ISTORIJA SVASTIKE: Simbol iz drevnih vremena milenijumima ranije simbolizovao je Sunce

“Svastiku” ili “kukasti krst” mnogi vezuju za ozloglašenu nacističku ideologiju, dok je ovaj znak milenijumima ranije simbolizovao Sunce ili solarna božanstva i kao takav nalazi se na mozaiku niškog arheološkog nalazišta Medijana

Svastika je univerzalni simbol koji datira skoro iz praistorije, iz drevnih vremena kada je, kažu stručnjaci, označavala solarni kult, odnosno kretanje Sunca. Taj simbol se zadržao čak i poslije antike, pa je na mozaicima i građevima iz srednjeg vijeka takođe česta pojava. Simbol je rasprostranjen širom svijeta, pa se može naći na ostacima starih civilizacija u južnoameričkim Andima ili u Kini.

U najvećem broju slučajeva kraci su okrenuti suprotno simbolu koji je korišten u nacizmu. Radi se o solarnom kultu, zamjenjuje predstavu Sunca, to je nešto što nalazimo u svakoj civilizaciji Južne Amerike, Afrike, Azije, Okeanije.

Svastika se, u izvornoj simbolici, našla i na mozaicima u arheološkom nalazištu Medijana.

Medijana se, prema istorijskim podacima, kao predgrađe antičkog Naisusa, razvijala u periodu od 2. do 6. vijeka. Prethodno su tu bili vojnici iz različitih krajeva, uglavnom sa istoka odakle su i donosili simbole koji su karakteristični za te predjele. Svastika je jedan od njih.

U 20. vijeku svastiku je prisvojio njemački Reich, a Joseph Goebbels, njemački ministar propagande, vezuje je za fašističku doktrinu. Kukasti krst se našao i na zastavi fašističke Njemačke i postao je povezan sa idejom rasno “čiste” države.

Bez obzira na to što je ovaj simbol mnogo stariji od Nacističke partije, on se najčešće vezuje za ovu ideologiju, čak do te mjere da je u pojedinim zemljama zabranjen zakonom.

U vrhu prethodne slike je petroglif drevnih južnoameričkih Indijanaca (Toro Muerto, Peru). Tu je Sunce oko kojeg je krst i svastika sastavljena od četiri kukasta simbola J. Iste takve simbole vidimo oko krsta na stećku (Zeleno polje, Rogatica, BiH).

Kad su četiri znaka J u sastavu svastike, niko se neće zapitati šta znači samo jedan znak J, jer na stećku vidimo te znakove odvojeno. Taj znak je prvi glas i prvo slovo sanskritske riječi “peru”, što je jedno od sanskritskih imena Sunca, vatre i darodavca. Tog oblika je i starofeničansko slovo P (П).

Dakle mnogi stari narodi, među kojima su i Indijanci i graditeji stećaka, sačuvali su sjećanje na sanskritsku riječ “peru” i nekadašnje prvo slovo P kojim je ta riječ ko zna kad pisana, a različite svastike samo su varijacije drevnog slova.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti