Ispovijest zaboravljene zvijezde 80-ih: UBILI su me kada sam imao 27 godina!

Debitantski album Terence Trent D’Arbya prodat je 1987. godine u million primjeraka za samo tri dana. Publika i mediji bili su opsjednuti njime. Danas ga se skoro niko ne sjeća, ali njegove pjesme svi sigurno napamet znate. Šta se desilo sa ovim pjevačem?

Godine 1987. Terence je imao samo 25 godina, i album koji je prodat u preko milion primjeraka samo tri dana nakon objavljivanja. Vlasnik je brojnih nagrada, priznanja, uključujući i Grammy nagradu. Imao je priliku da sarađuje sa Bruce Springstinom, Princeom, Leonardom Cohenom … Čak je upoznao i svog idola Muhameda Alija. Nije mogao ni da zamisli da će njegova slava i popularnost biti kratkotrajni.

Danas se više ne zove Terence Trent D’Arby, već Sananda Maitreya. Novinarka koja je zatražila intervju sa njim dobila je precizne instrukcije, ukljčujučjući i one da ne pominje njegovo staro ime, jer mu to donosi bol, kao i da ga ne upoređuje sa Princeom.

Dakle … Maitreya trenutno živi u Milanu i oženjen je italijanskom arhitekticom i bivšom televizijskom voditeljicom Francescom Francone.

D’Arby je Amerikanac, ali se odrekao svoje domovine. Karijeru je počeo u njemačkom funk bendu dok je bio u vojsci u Frankfurtu, a potom je u Velikoj Britaniji dobio priliku da snimi debitanski album, “Introducing the Hardline According to Terence Trent D’Arby”. Njegovi saradnici pričali su da je bio izuzetno posvećen muzici, a da je na ulici plijenio harizmom zbog koje žene bukvalno nisu skidale pogled sa njega. D’Arby je jednom prilikom rekao da je češće imao seks nego što je prao kosu.

terence4

Svi su mu predviđali uspješnu karijeru, ali njegov drugi album “Neither Fish Nor Flesh” iz 1989. nije uspio da postigne uspjeh koji su svi očekivali. Prodat je u samo 300 hiljada primeraka, a poređenja radi, debitansko izdanje prodalo se u preko devet miliona. Djelovalo je kao da je D’Arby nakon toga nestao sa lica zemlje. Istina je da se on s vremena na vrijeme pojavljivao u medijima, slikao se nag za naslovnicu magazina Q 1993, a njegov treći album “Symhphony Or Damn” imao je četiri singla koji su se našli na listi top 20 u Velikoj Britaniji. Ipak, pao je u zaborav.

“Osjećao sam se kao da sam se pridružio “klubu 27”, rekao je Terence, misleći na rock’n’roll zvijezde poput Jima Morrisona, Janis Joplin i Kurta Cobaina, koji su preminuli u 27. godini.

“Psihološki i jesam, jer su to godine kada sam ubijen.”

terence3

Sa suprugom Francescom

Tokom godina, za svoju propast krivio je svoju bivšu izdavačku kuću, a danas misli drugačije.

“Ja sam se pojavio u trenutku kada su na sceni bili i Michael Jackson, Prince, Madonna i George Michael. Mi smo smatrani opasnima. Opasnima za sistem”, kaže Terence, te dodaje da su političari željeli toliko snažno da okončaju njegovu karijeru, da su o njemu debatovali u britanskom parlamentu. Njegov najveći neprijatelj bio je Michael Jackson, koji ga je vidio kao prijetnju i koji je u muzičkoj industriji bio uticajan poput Pape.

Terence je rođen je na Manhattnu 1962. Majka mu je bila pjevačica u gospel horu, a odgajao ga je i očuh, koji je bio biskup. Pop muzika je bila zabranjena u njihovom domu. Bio je dobar učenik, ali se često svađao, pa čak i tukao sa drugim učenicima. Bavio se i boksom. Napustio je studije kako bi se pridružio vojsci, ali mu se nije dopadalo to što mora da sluša naredbe ljudi koje je smatrao manje inteligentnim od sebe. Otpust iz vojske dobio je u 21 godini.

“Okolnosti mog rođenja bile su sramota za moju majku. Moj biološki otac bio je oženjen. Došao sam na svijet u kompromitujućoj situaciji, a abortus nije dolazio u obzir zbog majčine vjere”, priča pjevač.

terence5

Sananda Maitreya objavljuje novi album svake dvije godine za svoju nezavisnu izdavačku kuću “Treehouse”. Već nekoliko godina pregovara se za snimanje filma o njegovom životu, ali mu je teško da izabere način na koji će ispričati svoju priču.

Ovih dana uglavnom sluša dječiju muziku sa svojim sinovima, koji imaju tri i pet godina, a otac je i odrasle kćerke iz prethodne veze.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti