IMAO JE KLASU ZA HOLLYWOOD: Fatalni beogradski zavodnik i prva akciona zvijezda YU filma

Aleksandar Aca Gavrić mlađim generacijama uglavnom je nepoznat. Oni stariji ga se možda sjećaju kao Koste Hadživukovića iz čuvenog “Marša na Drinu” ili kao komandira Ranka iz “Signala nad gradom”.

Uloga kapetana Lešija ga je učinila zvijezdom, a fatalna automobilska nesreća ga zaustavila na vrhuncu karijere.

U eri procvata partizanskog filma, u kome je bilo potrebno ideološki prikazati borbu svih jugoslovenskih naroda protiv fašizma, “Kapetan Leši” je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić u naslovnoj ulozi prva, prava filmska akciona zvijezda.

U onovremenom spektaklu, glavni junak Ramiz Leši, partizan iz Prizrena, lomi se po vrletima Kosmeta uništavajući zaostale balističke bande iako je u jednoj od njih i kapetanov brat. Smjelim akcijama koje su dizale kosu na glavi tadašnjoj publici, Leši u stilu današnjeg Bruce Willisa uništava sve koji mu staju na crtu, uspjeva da vrati brata na pravi put, a usput osvaja i srce lokalne ljepotice. Sve u maniru pravog holivudskog “hepi enda”.

I tako je jedan rođeni Beograđanin postao zvijezda glumeći kosovskog Albanca.

Film je bio toliko popularan da je dvije godine kasnije snimljen i nastavak “Obračun”, a pomama se proširila i na druge medije – u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio “Kapetan Leši”, a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću.

Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandar Gavrić se ovom ulogom zauvijek ustalio kao neko ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno “dobre momke”.

Ironično, prije ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali “američkim tipom glumca” sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovjete. Zbog toga je jedno vrijeme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promjenio.

Svejugoslovenska popularnost mu je donijela glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića iz tog vremena na čelu sa hitom “Marš na Drinu” iz ’64-te u kom je igrao čuvenog Bata Koleta – kapetana Kostu Hadžikukovića. Poslije toga, Gavrić se oprobao i u njemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Današnjim rječnikom – Aca je bio velika faca!

Iako se sa velikim ambicijama okušao i u dramskim ulogama, publika ga je ipak najbolje upamtila kao “opasnog momka” koji razbija negativce, postiže nemoguće i osvaja ženska srca. U pokušaju da ovakav imidž promjeni prekinula ga je saobraćajna nesreća – Aleksandar Gavrić je u svojoj 40 godini poginuo u udesu kod Inđije.

Sa njim je tada stradala i njegova 18-godišnja djevojka Jasmina Lisac.

Izvor: exyugoslavija.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti