I Grčka je imala svoj ‘Goli otok’: Spolja i danas liči na raj a nekada se tu krio koncentracioni logor

U Egejskom moru nedaleko od Androsa, Tinosa i Sirosa nalazi se ostrvo Jaros – nekadašnji grčki tajni zatvor koji je vršio funkciju koncentracionog logora u većem dijelu druge polovine 20. vijeka

Ozloglašeno ostrvo pominjalo se i u antičkoj istoriji i mitologiji, a danas je napušteno i zabranjeno za turiste. Ipak, postoji mogućnost da se ostrvo ponovo otvori kao zaštićeno okruženje Mediteranskih foki, ali i ljubitelja ronjenja.

U klasičnoj literaturi se pominje da su Jaros i Mikonos dva ostrva za koja je Apolon vezao sveto ostrvo Delos kako bi prestalo da luta po Egejskom moru.

Da je oduvijek na lošem glasu dokaz je i vrijeme Rimske imperije kada je ostrvo služilo kao mjesto na koje su odvođeni svi oni koji su prkosili zakonu i koji su smatrani “defektom“ društva”.

Ipak, u novijoj istoriji dobilo je još strašniju namjenu!

Upravo je ovdje od 1948. do 1953. godine bilo zatvoreno preko 10.000 muškaraca koji su bili dio Grčkog pokreta otpora (EAM) i učestvovali u Grčkom građanskom ratu od (1945. do 1949.). Zatvor je ponovo počeo da se koristi u periodu između 1957. i 1964. godine, pa opet od 1967. do 1974. godine.

Kada je struktura počela da se urušava i propada, zatvorsko ostrvo je konačno napušteno i sve do 2000. godine koristila ga je samo Grčka mornarica.

Danas je čak i ribolov zabranjen oko ostrva, a ostrvo možete vidjeti samo iz vazduha ili sa obale nekog od obližnjih ostrva.

Inače, 2002. godine grčko Ministarstvo kulture proglasio je Jaros istorijski važnim i stavilo ga pod zaštitu države. Osim istorije, ostrvo je dom mnogih vrsta flore i faune, a najpoznatije je po mediteranskim fokama koje ovdje žive.

Zbog svega onoga što se nalazi pod vodom, ostrvo je pravi raj za ljubitelje ronjenja, pa se upravo razmatra prijedlog da se otvori za ekipe koje su željne da ga istraže do samog dna.

Izvor:dnevno.rs

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti