Hasan Ahmetlić, Bošnjak koji je obnovio katoličku crkvu: “Odgojen sam da budem prije svega čovjek”

U bosanskohercegovačkoj etnički politiziranoj stvarnosti čini se nevjerovatnim podatak da je Hasan Ahmetlić, Bošnjak, svojim donacijama renovirao katoličku crkvu u Tešnju na zadovoljstvo svih stanovnika ove općine.

Na Crkvi Svetog Petra i Pavla u Tešnju davno su privedeni kraju svi radovi na rekonstrukciji vanjske fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnje prozora i kamenih pločica oko crkvenih vrata.

Hasan Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa Tank, koji je javnosti postao poznat nakon što je na račun Have Tatarević uplatio penziju za godinu dana, izdvojio je blizu 4.000 KM za renoviranje katoličke crkve.

“Svako jutro išao sam u grad i vidio sam da je crkva zapuštena. Sinula mi je ideja da doniram za rekonstrukcije jer je to ipak nečija Božija kuća, a i ogledalo Tešnja. U meni je proradio inat, jer kada mogu biti sve kuće i džamije lijepe i čiste, pa što ne bi bila lijepa i katolička crkva“, kazao je Ahmetlić.

On je dodao da je žalosno što su ovakve situacije u Bosni i Hercegovini rijetkost, jer mnogo ljudi u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima mogli bi pomagati drugim ljudima.

“Svi građani Tešnja bili su iznenađeni, ali u pozitivnom smislu. Mi u Tešnju nikada s tim nismo imali problema, a ja sam odgojen tako da budem prije svega čovjek pa sve ostalo. Nažalost, danas ima i onih kojim su važnije druge stvari, ali činjenica je da sa svakim treba živjeti“, rekao je Ahmetlić.

Podsjećamo, Hava Tatarević je majka iz Zecova kod Prijedora kojoj je u ratu ubijeno šest sinova i muž, a kojoj su vlasti iz entiteta Republika Srpska odlučile ukinuti 75 eura koje je primala kao civilna žrtva rata.

Ahmetlić je ispunio obećanje i Havi Tatarević uplatio novac, a istakao je kako bi oni koji su finansijski sposobni trebali prije svega pomagati osobama koje su u situaciji sličnoj Havi Tatarević.

“Naišao sam na njenu priču u novinama. Dogovor je bio da joj do kraja godine uplaćujem sredstva, ali sam ipak odlučio da joj sve uplatim odmah. Ženi uvijek treba novac. Na ovim stvarima se ne treba štedjeti, na majkama se ne štedi. Žalosno je danas da se od njih okrećemo glavu. Mnogo takvih majki ima u BiH”, kazao je Ahmetlić.

Malo se zna i o tome da je Ahmetlić zajedno sa petoricom braće napravio i pet kuća u pet sela za pet ugroženih porodica nakon poplava, a da porodice koje je pomogao svojim donacijama nikada nije upoznao jer, kako kaže, ne želi da oni imaju potrebu da se osjećaju dužni da mu nešto moraju vratiti.

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti