HAOS u Hrvatskoj zbog serije o Josipu Brozu Titu

Zbog serije Antuna Vrdoljaka “Josip Broz Tito”, koja je emitovana na HRT 2010, vodi se nekoliko sudskih postupaka, od navodnih dugovanja do naknada za autorska prava, a prema pisanju zagrebačkih medija, nepravosnažna presuda Trgovačkog suda potvrđuje da je Vrdoljak otuđio autorska prava svom kolegi Veljku Bulajiću.

Firma Vrdoljakovog sina, koja je producirala spornu seriju, zato će morati da plati HRT 150.000 kuna (oko 20.000 eura).

Sud u novoj presudi potvrđuje da je Vrdoljak za svoj rad o Titu obilato iskoristio dijelove iz Bulajićeve serije “Titovi memoari”, za šta nije imao njegovo odobrenje, odnosno nije na vrijeme uredio autorska prava. Bulajićevi “Titovi memoari” iz sedamdesetih godina prošlog vijeka nalazili su se u arhivi Hrvatske radio-televizije. Odatle ih je Vrdoljak, kojem je, kako se navodi, nestalo materijala o Maršalu, jednostavno uzeo.

Zbog toga je Bulajić prvo tužio HRT i Vrdoljakovu firmu “Mediteran film”. Najprije je dobio 200.000 kuna (26.500 eura) zbog povrijeđenih autorskih prava i taj mu je iznos već isplaćen.

Na jednom od sastanaka uoči početka snimanja Vrdoljak je, kako tvrdi njegov sin Andrija, od tadašnjeg direktora programa HRT Božidara Domagoja Burića dobio potvrdu da se arhivski materijal iz Titovih memoara može slobodno koristiti.

– Rekli su nam da je ugovorom iz 1974. gospodin Bulajić sva autorska prava prenio na tadašnji Jadran film i RTV Zagreb – tvrdi Vrdoljak mlađi.

Poznati kritičar Nenad Polimac svojevremeno je izjavio: “Na kraju je ispalo da je to najobičnija kompilacija u kojoj je glavni materijal zapravo stara Bulajićeva serija ‘Titovi memoari'”.

Izvor: direktno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti