Gdje su nestali stanovnici Angkor Wata, arhitektonskog čuda Kambodže? (VIDEO)

Angkor Wat je kompleks hramova u Kambodži

Ostaci, koji su danas poznati istraživačima, samo su mali dio velike urbane civilizacije Angkor, nastale tokom Kmerskog carstva. Premrežen je kanalima koji su služili radnicima za prevoz velikih kamenih blokova. Centar je okružen vodenim kanalom, širokim oko 200 metara i dugim šest kilometara. Kada se pogleda iz daljine, kompleks simbolično podsjeća na sliku svemira.

Na vrhu hrama nalaze se terase koje se penju i smanjuju na čijem vrhu je pet tornjeva u obliku lotosovih cvjetova. Pretpostavlja se da simbolizuju planinu Meru, koju su smatrali domom božanstava.

Arhitektura ovog zdanja je zadivljujuća, sa raskošnim prilazima, odajama i grobnicama. Poznato je da je grad doživio procvat tokom srednjeg vijeka, od 1000. do 1200. godine, a pretpostavlja se da je tu živjelo čak oko milion stanovnika. Međutim, nema saznanja šta se sa njima dogodilo.

Pretpostavke su razne, od prirodnih katastrofa do rata, ali o tome nisu pronađeni nikakvi tragovi. Veliki dio ovog grada leži pokriven džunglom.

Najveći grad na svijetu

Iako je arhitektonski, ovaj grad, veliko čudo, još veća misterija je gdje su nestali stanovnici i šta se dogodilo s njima. Misterija je zanimljivija zbog činjenice da je po karakteristikama ovaj grad, u vrijeme kada je postojao, bio najveći grad na svijetu.

Izvor: cafe.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti