Evo kako možete vidjeti je li neko hakirao vaš profil na Facebooku – i kako to spriječiti

Uprkos svim upozorenjima i opasnostima koje vrebaju, mnogi od nas i dalje su prilično opušteni kad je riječ o sigurnosti naših profila na Facebooku.

login

Lozinke koje je lako pogoditi, neažuriranje antivirusnih softvera i davanje ličnih podataka ko zna kome najčešće su greške koje mnogi od nas čine.

Nekima se dogodi i da se zaborave odlogovati iz mailova i Facebooka kad ih koriste na tuđim računarima. Uz sve te uređaje koje koristimo na različitim lokacijama, teško je pratiti kad i gdje smo se ulogovali na društvene mreže i e-mail.

Srećom, postoji način da saznate njuška li vašim profilom slijedeća osoba koja koristi taj računar ili čak vaš znatiželjni bivši partner ili partnerka.

Evo kako: kad se prijavite na Facebook (bilo na telefonu, tabletu ili računaru) idite na Postavke> Sigurnost> Gdje ste prijavljeni.

Kliknite Edit i na ekranu će vam se prikazati svi uređaji na kojima ste trenutno ulogovani.

Ne samo to, već ćete moći vidjeti koristi li se vaš Facebook na računaru ili pametnom telefonu, a otkrivena je i IP adresa te posljednje vrijeme kad je određeni uređaj korišten za pristup vašem Facebooku.

Ako primijetite nešto što vam daje razlog za zabrinutost da neko njuška vašim profilom, postoji način da zaustavite neželjene prijave. Uz svaku sesiju nalazi se dugme “Završetak aktivnosti”, kojim možete prekinuti sve neželjene prijave.

Možete se zaštiti i u budućnosti. Postavite upozorenja koja će se oglasiti svaki put kad se neko pokuša ulogovati na vaš Facebook. Idite na Postavke> Sigurnost> Login Alerts, gdje se ta obaviještenja mogu postaviti.

Za dodatnu zaštitu možete dodati još jednu razinu odobrenja. Idite na Idite na Postavke> Sigurnost> Login Alerts> Odobrenja, gdje možete dodati još jedan korak u prijavama, odnosno kod koji će vam stizati na mobitel prilikom logiranja.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti